ERC consolidator grants voor drie UT-wetenschappers

De Europese Onderzoeksraad ERC geeft 36 ‘consolidator grants’ van maximaal twee miljoen euro aan onderzoekers van Nederlandse universiteiten en instituten. Van die 36 beurzen gaan er drie naar de UT, voor wetenschappers Richard Stevens, Massimo Sartori en Johannes Schmidt-Hieber.

Rechts op de foto: Massimo Sartori, een van de drie UT-wetenschappers die de beurs in de wacht sleepte

Meer dan 2.100 onderzoekers deden een gooi naar de beurzen die de ERC onder ervaren onderzoekers verdeelt. Slechts 308 zijn er uitgekozen: dat is 14,5 procent, oftewel één op de zeven.

Drie beurzen voor UT

De UT sleepte deze ronde drie consolidator grants in de wacht. Richard Stevens, universitair hoofddocent bij TNW-vakgroep Physics of Fluids, schreef een voorstel genaamd WINDFLOW, waarbij hij onderzoek gaat doen naar de interactie tussen windmolenparken en de atmosfeer.

Massimo Sartori, hoogleraar Neuromechanical Engineering bij de gelijknamige ET-vakgroep, ontvangt de beurs voor het project ROBOREACTOR. Hij wil ‘robotic bioreactors’ inzetten voor revalidatiedoeleinden. Saillant detail: zowel Stevens als Sartori ontving vijf jaar geleden een ERC Starting Grant.

De derde UT’er in het rijtje laureaten is statistiekhoogleraar Johannes Schmidt-Hieber (faculteit EEMCS). Hij richt zich op het generaliseren van de wiskunde van kunstmatige neurale netwerken tot biologische neurale netwerken.

Richard Stevens, Massimo Sartori en Johannes Schmidt-Hieber.

Nederland op derde plek

Duitsland steekt met 66 beurzen ruim boven de andere landen uit. Het Verenigd Koninkrijk (43 beurzen) en Nederland (36) ontlopen elkaar minder. Frankrijk is de nummer vier en krijgt er 23. In totaal verdeelt de ERC 627 miljoen euro.

Vorig jaar scoorde Nederland maar twintig beurzen en moest het zes landen voor zich dulden. In de jaren ervoor stond Nederland steevast op de vierde plaats.

Hogere beurzen

De ERC verdeelt ook ‘starting grants’ (maximaal 1,5 miljoen euro) en ‘advanced grants’ (2,5 miljoen euro). Deze bedragen zijn hoger dan de vergelijkbare beurzen uit het talentprogramma van de Nederlandse onderzoeksfinancier NWO. De net verhoogde Veni- en Vidi-beurzen bedragen maximaal 320 duizend en 850 duizend euro, en de Vici-beurs 1,5 miljoen euro.

De slaagkans is laag, zowel in Europa als in Nederland. Soms zijn onderzoeksvoorstellen wel goed genoeg, maar is er te weinig budget. De strijd om beurzen is volgens critici een van de oorzaken van de hoge werkdruk in de wetenschap.

Solidair

Wetenschappers willen weleens op twee paarden wedden en hun onderzoeksvoorstel zowel bij NWO als bij de ERC indienen. Vorig jaar opperde NWO-voorzitter Marcel Levi dat wetenschappers hun Nederlandse beurs zouden moeten teruggeven als ze kort daarna ook een Europese beurs ontvangen. ‘Dat zou wel solidair zijn met wetenschappers die naast een beurs grijpen. Hoe dan ook willen we die discussie op gang brengen.’

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.