Hubertusfeest in paar tellen uitverkocht: ‘Gozer, we zijn serieus al los!’

| Stan Waning

Een seconde of twee, drie misschien. En weg zijn ze. De bewoners van Huize Heilige Hubertus kunnen zich gaan klaarstomen voor een stijf uitverkochte editie van het Hubertusfeest. Alle zeshonderd kaarten zijn in no-time vergeven.

Photo by: Frans Nikkels
Archiefbeeld van een eerdere voorbereiding op het Hubertusfeest.

De kaartverkoop van het populaire feest start altijd in de minuut van het jaartal. Zo ook deze 38ste editie. Stipt 20.23 uur kunnen geïnteresseerde studenten online een poging wagen. Zo’n twintig minuten eerder is daar aan de Noorderhagen nog bar weinig van te merken. Van enige spanning is geen sprake bij het achttal bewoners. De studenten genieten in alle rust van de maandagavondmaaltijd: risotto, met een flesje pils. Aan de muur hangt de poster voor het aanstaande Hubertusfeest van 24 november: ‘De Nachteraad, waar het slapend rijk ontwaakt’.

Laptops op tafel

Kwart over acht, een paar minuten voor het moment suprême, komen de eerste laptops op tafel. ‘Eigenlijk stelt dit niet heel veel voor. De kaartverkoop verloopt via een ticketsite. Dat werkt ideaal, vooral administratief’, vindt Max Lammertink. Zijn buurman Lennart Cool vertelt dat de organisatie voor het feest ook soepel verloopt. ‘Vorig jaar was het uitdagender. Toen hadden we twee jaar geen Hubertusfeest gehad door corona. Daardoor was er ook amper organisatie-ervaring in huis. En het feest was met 850 kaarten groter dan normaal.’

Destijds maakte het huis gebruik van een ruimte van de buren, maar dat bleek dit jaar geen optie. Van de zeshonderd beschikbare kaarten, is een groot deel al vergeven voor bevriende borrelhuizen, vrienden van de bewoners en oud-bewoners. ‘Ik ben heel benieuwd hoe snel we los zijn. De laatste jaren waren we vaak binnen een halve minuut uitverkocht. De spanning begint nu toch wel te komen hoor’, aldus Cool.

Dat is niet bij iedereen het geval om klokslag 20.23 uur. Een bewoner pakt zelfs in alle rust de vaatwasser uit, maar de rest telt de laatste tien seconden af alsof het oudejaarsavond is. Nog geen vijf seconden later kunnen de bewoners de site om een kaart te kopen – als test – niet meer verversen: uitverkocht. ‘Gozer, we zijn serieus al los!’, galmt het over tafel.

Teleurgestelde appjes

De teller van verkochte kaarten op het dashbord van Lammertink loopt in razendsnel tempo op. Tegelijkertijd ontploffen de telefoons van de studenten. Het ene teleurgestelde appje is nog wanhopiger dan het andere. Of er toch niet wat te regelen valt voor een kratje bier? Of twee? ‘We houden voor de zekerheid altijd nog een aantal kaarten achter, maar we moeten helaas mensen teleurstellen. Volgend jaar weer een kans’, vertelt Cool.

Het dashbord toont ook enkele demografische gegevens. De locatie van de gekochte kaarten, de leeftijd van de koper en een cirkeldiagram laat de verhouding in geslacht zien: 52 procent vrouw tegenover 48 procent man, wat een luid gejuich teweegbrengt aan tafel. ‘En meer dan tien kaarten uit Amsterdam? Leuk zeg!’

Nu de kaartverkoop zo goed als rond is, wordt de focus aan de Noorderhagen verlegd naar het feest. 24 november is het zo ver, maar de opbouw begint aanstaande vrijdag al. Lammertink: ‘Veel organisatorische dingen zijn elk jaar hetzelfde, maar toch is het altijd weer een flinke opgave. Vooral met vergunningen zijn we altijd heel druk, maar dat deel ligt gelukkig achter ons. We gaan er weer wat moois van maken met z’n allen en hebben er zin in.’

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.