UT zet scherper in op klimaatdoelstellingen

| Redactie

Geen onderzoek dat het gebruik van fossiele grondstoffen stimuleert, geen stages of afstudeerplekken bij bedrijven die zich niet aan de klimaatdoelstellingen houden en alleen samenwerking met partners die zich inzetten voor de transitie naar alternatieve duurzame bronnen. Het is een greep aan maatregelen waarmee de Universiteit Twente zich wil committeren aan het klimaatakkoord van Parijs.

De UT laat in persbericht weten ‘dat wij onze verantwoordelijkheid nemen in het bijdragen aan een duurzame wereld’. Om tot vooruitgang te komen, is samenwerking met diverse partijen noodzakelijk, zo stelt de UT. ‘We vinden het belangrijk dat we scherpe keuzes maken rondom onze partners op een onderbouwde, haalbare manier. Daartoe ontwikkelen we criteria die ons steeds beter gaan helpen bij het maken van de juiste keuzes.’

Fossiele industrie

Een van de maatregelen is dat de UT geen onderzoek meer wil doen met de fossiele industrie en energiesector die negatieve impact hebben op de klimaatdoelen. Om verantwoord onderzoek te doen, worden projecten en samenwerkingen voortaan getoetst op ‘hun duurzame karakter gerelateerd aan klimaatdoelstellingen’. ‘We richten een commissie in, die op een vergelijkbare wijze als medisch-ethische toetsingscommissies relevante onderzoeksprojecten beoordeelt’, aldus het persbericht. Die commissie toetst ook of de UT tot een nieuwe samenwerking wel of niet kan overgaan. Verder promoot de UT geen stageplaatsen of afstudeerplekken bij bedrijven die niet voldoen.

Klimaatakkoord Parijs

De UT roept partners in de fossiele industrie en de energiesector op om zich uit te spreken voor hun commitment aan het klimaatakkoord van Parijs. Dit akkoord werd in 2015 afgesloten en er doen 195 landen aan mee. De belangrijkste doelstelling is om de temperatuur niet meer dan 1,5 graad te laten stijgen.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.