Solar Team Twente klaar voor zenuwslopende finaledag

| Stan Waning

Met nog één racedag voor de boeg in de World Solar Challenge gaat de strijd om de eindzege tussen het Innoptus Solar Team en Solar Team Twente. Het onderlinge verschil bedraagt slechts 25 minuten in het voordeel van de Belgen. ‘Het kan nog alle kanten opgaan’.

Photo by: Bram Kloos

Bijna 2800 Australische kilometers heeft Solar Team Twente achter de rug. In het verschiet ligt nog zo’n 250 kilometer, van Baroota naar Adelaide. Naar achteren hoeven het Twentse en Belgische team niet meer te kijken. De concurrentie – waaronder favoriet Delft – is afgehaakt voor de eindzege. ‘Het is een titanenstrijd. Leuven en wij doen weinig voor elkaar onder’, aldus teamlid Daan van Haren.

Strategie

Solar Team Twente naderde de koploper tot op zo’n dertien minuten. Het verschil is inmiddels iets gegroeid naar zo’n 25 minuten. Hoe Twente het gat van 35 kilometer morgen wil overbruggen? ‘Door gefocust te blijven en ons ding te blijven doen. Onze strategiemensen gaan de plannen voor morgen bedenken, maar het is belangrijk om niet te gretig te zijn. Het laatste wat je wil is dat we te snel van start gaan en onszelf stuk rijden, zoals Delft in 2019 overkwam.’

Hoewel de Belgische concurrent al dagenlang op kop rijdt, gelooft het Solar Team nog in de eindzege. ‘Het kan nog alle kanten opgaan. We weten van elkaar niet hoeveel energie er nog in de batterij zit. Innoptus liep vandaag weer iets op ons uit. Is dat bluf, of hebben ze echt een topauto? Daar komen we morgen achter.’

Wat in het voordeel van de Twentse equipe kan werken: het laatste stuk van de route is niet het makkelijkste gedeelte van de wedstrijd. ‘Er komen nog heuvels aan en je komt weer in stedelijk gebied, wat betekent dat het drukker wordt. De strijd is nog niet gestreden’, aldus raceleider Kirsten Bouwman.

Goud?

Aangezien de twee koplopers nog minder dan 250 kilometer moeten afleggen, passeren de teams de finish in Adelaide waarschijnlijk rond 3.00 uur Nederlandse tijd komende nacht. Dan is duidelijk of Solar Team Twente voor de eerste keer in de historie goud pakt in Australië, of dat ze hun meerdere moeten erkennen in Innoptus. ‘In dat geval willen we in ieder geval zeggen dat we er alles aan gedaan hebben. We gaan nu onze rust pakken en morgen vroeg op om ons optimaal te kunnen voorbereiden op een dag waar we anderhalf jaar naar uit hebben gekeken’, besluit Van Haren.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.