Update: Solar Team Twente klimt op naar derde plek

| Rense Kuipers

Solar Team Twente begon zondag vanaf de tiende startplek aan de World Solar Challenge, maar klom tijdens de eerste racedag snel op naar de derde plek. Bij de kwalificatie op zaterdag eindigde het studententeam nog in de middenmoot.

Photo by: Cas van Laar

Update | Zondag 22/10: Plek 3 na eerste racedag

Solar Team Twente klom tijdens de eerste racedag van de World Solar Challenge op naar de derde plaats. Aan de leiding gaat het Belgische Innoptus Solar Team, gevolgd door het Delftse Brunel Solar Team. De achterstand van Solar Team Twente op beide concurrenten is respectievelijk ongeveer 33 en 21 minuten.

Een kwalificatieronde op de Hidden Valley Raceway in het Noord-Australische Darwin op zaterdag moest de startorde voor de race bepalen. Solar Team Twente noteerde een tijd van 2:16.08, met een gemiddelde snelheid van 75,9 kilometer per uur.

Genoeg voor een gunstige uitgangspositie bij de start van de World Solar Challenge bleek die tijd niet. Directe concurrenten uit Delft, Groningen en België waren allen meer dan 15 seconden sneller dan het Twentse team. Het Duitse ‘Team Sonnenwagen Aachen’ pakte echter de pole position, met een tijd van 1:56.83.

Met een tiende plek in de Challenger-klasse wacht Solar Team Twente een inhaalrace, wil het meestrijden om de eindoverwinning. In de wetenschap dat de teams om de dertig seconden starten, ligt het Twentse studententeam bij de start al vijf minuten achter op de nummer één.

Coureur Bart Mol zegt gekozen te hebben voor veiligheid tijdens de kwalificatieronde. 'Je kunt de race hier niet maken, maar wel breken. We hebben dit jaar een goede auto gebouwd die ontworpen is voor lange rechte stukken. Nu we de scherpe bochten van het Hidden Valley Circuit gehad hebben, verwachten we de komende dagen een heuse inhaalrace.'

Morgen gaat de World Solar Challenge van start in Darwin. De teams rijden zo’n 3000 kilometer door de Australische outback, naar de finish in het Zuid-Australische Adelaide.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.