Europese starting grant voor UT-onderzoeker Bettina Schwab

Bettina Schwab heeft een ERC starting grant ter waarde van 1,5 miljoen euro ontvangen. Schwab is universitair docent in de Biomedical Signals and Systems-vakgroep binnen de EEMCS-faculteit. De Europese Onderzoeksraad ERC kende in totaal 400 beurzen van gemiddeld anderhalf miljoen euro toe.

Bettina Schwab.

De starting grants zijn bedoeld voor onderzoekers aan het begin van hun wetenschappelijke carrière die twee tot zeven jaar geleden gepromoveerd zijn. Er werden deze ronde bijna 2.700 voorstellen ingediend, waarvan 14,8 procent succesvol was. Met de 400 beurzen worden volgens de ERC ongeveer 2.600 banen gecreëerd voor postdocs, promovendi en ander personeel.

Brons

De meeste toekenningen zijn voor wetenschappers aan Duitse (87) en Franse instellingen (50). Nederland sleept 44 starting grants in de wacht en laat grotere landen Italië en het Verenigd Koninkrijk (32) ruim achter zich.

Van alle beurzen gaan er 27 naar wetenschappers met de Nederlandse nationaliteit. Die kunnen ook aan buitenlandse instellingen werken. In Nederland ontvangen wetenschappers van de Universiteit Leiden de meeste beurzen.

Voorbehoud

De lijst met toekenningen kan nog veranderen, waarschuwt de ERC. Het Verenigd Koninkrijk is namelijk officieel 'niet-geassocieerd' met Horizon Europe, het EU-programma voor onderzoek en innovatie waaruit de beurzen betaald worden. Mocht dat zo blijven, dan krijgen succesvolle aanvragers van Britse instellingen hun beurs alleen als zij die meenemen naar een instelling in een land dat wél mee mag doen met Horizon Europe. Daartoe behoren bijvoorbeeld Turkije, Israël en Zwitserland.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.