Batavierenrace in volle gang: ‘We gaan alles geven’

| Johannes Fiebig

Op de Nijmeegse Grote Markt weerklonk gisteravond het startschot van de eenenvijftigste Batavierenrace. De eerste teams van de estafetteloop worden vanmiddag in Enschede verwacht. Fotograaf Johannes Fiebig (Vox, het onafhankelijk magazine van de Radboud Universiteit in Nijmegen) was aanwezig bij de start.

Een kwartier voor de start van de Batavierenrace houdt het op met regenen op de Nijmeegse Grote Markt. Goldband klinkt door de speakers en enkele studenten dansen een polonaise.

Geen Koningsdag

Daar doet Luuk Tiggelaar niet aan mee. Hij loopt voor het universiteitsteam uit Groningen, dat vorig jaar de Batavierenrace won. Toen was Luuk er niet bij, maar dit jaar is hij wel van de partij. ‘Ik heb Koningsdag overgeslagen om te concentreren op de Batavierenrace’, zegt hij.

Ook Wouter Steenbergen heeft de Vrijmarkt en de oranje tompoucen aan zich voorbij laten gaan. Als eerste loper van het RU/HAN-team moet hij de Nijmeegse eer verdedigen. Steenbergen hoopt gemiddeld zo’n 16,5 kilometer per uur te lopen. Of het Nijmeegse team gaat winnen? ‘Ik ben bang van niet’, zegt hij, ‘maar we gaan alles geven.’

Beer Rommel

Jeffrey Zant van de Groningse atletiekvereniging is een echte veteraan: hij heeft al acht keer deelgenomen aan de Batavierenrace. ‘Of nee, eigenlijk maar zes keer’, corrigeert hij zichzelf. ‘Door corona waren twee edities online, die tellen niet mee.’ Zijn team mikt op een plek bij de eerste dertig.

Johan Beyers van VVTP Delft heeft zijn grote pluchen vriend beer Rommel (zie foto, red.) meegenomen. Hij rent de laatste etappe en heeft maar één doel: overleven. Zijn team gaat niet voor een goede uitslag, aangezien ze zeker weten dat ze straftijden zullen krijgen. ‘We doen het voor het feest.’

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.