Groningen wint Batavierenrace

| Jelle Posthuma

Het universiteitsteam uit Groningen won zaterdag de 50ste lustrumeditie van de Batavierenrace. Eindhoven werd tweede en Wageningen ging met het brons naar huis. In het algemeen klassement behaalde UT-atletiekvereniging Kronos de eindzege.

Photo by: Frans Nikkels

Na twee jaar coronacrisis kon de studentenestafette van Nijmegen naar Enschede eindelijk weer fysiek doorgaan. Bij de finish op de campus was het als vanouds: ronkende motoren, een juichende mensenmassa en krankzinnig uitgedoste atleten. Tom Hendrikse van het RUG/Hanze ACLO team kwam bij de mannen als eerste over de streep. Hij won daarmee ook de universiteitscompetitie voor Groningen.

‘Dit is fantastisch’, vertelt de ALO-student Hendrikse bij de finish. ‘Zoiets heb ik nog nooit meegemaakt. Deze laatste etappe wilde ik heel graag winnen en dat is gelukt. De omstandigheden waren super en het ging ook best hard. Of ik het nog ga vieren vanavond? Dat weet ik nog niet. Een biertje zal het niet worden, want ik drink niet. Ik ga me nu storten op het NK Teams.’

Spannend

Groningen had bij de herstart op de Oude Markt in Enschede al een ruime voorsprong van bijna een half uur. Daaronder was het spannender. Wageningen, Nijmegen en Eindhoven vochten om het zilver. Uiteindelijk werd deze strijd in het voordeel van het universiteitsteam uit Eindhoven beslecht. In 2019, bij de laatste fysieke Bata, ging Nijmegen met de eindzege naar huis.

Het Enschedese universiteitsteam UT/Sax eindigde op een zesde plek, terwijl ze mikten op een podiumplek. UT-atletiekvereniging Kronos wist het algemeen klassement met een ruimte tijdsvoorsprong te winnen. In 2019 ging de overwinning naar het Belgische KU Leuven Running Team.

De uitslag van de Batavierenrace is op moment van publiceren nog officieus.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.