Rubiconbeurs voor UT-postdoc Birkhölzer

| Redactie

UT-postdoc Yorick Birkhölzer is door onderzoeksfinanciers NWO en ZonMw beloond met een Rubiconbeurs. De pas gepromoveerde wetenschapper mag met de beurs anderhalf jaar lang ervaring opdoen aan de Cornell University in de Verenigde Staten.

De McGraw Tower op de campus van de Cornell University.

Birkhölzer maakt onderdeel uit van de vakgroep Inorganic Materials Science. Hij promoveerde in 2022 aan de UT, nadat hij eerder zijn master Nanotechnology (2018) en bachelor Advanced Technology (2015) afrondde. Opvallend: alle drie behaalde hij cum laude.

Met de Rubiconbeurs mag Birkhölzer aan de Cornell University onderzoek doen naar geleiding op verzoek: van isolator naar metaal. ‘Stel je voor dat we de elektrische eigenschappen van materialen op commando kunnen veranderen: supersnelle en efficiënte elektronische schakelaars worden realiteit’, schrijft NWO. ‘Birkhölzer gaat een modelsysteem op nanoschaal bouwen om de koppeling tussen de kristalstructuur en de elektrische eigenschappen in metaal-isolator overgangen te onderzoeken.’

In de derde financieringsronde van 2022 beloonden NWO en ZonMW in totaal zestien jonge wetenschappers uit 42 aanvragen, waarvan de helft man en de helft vrouw. In totaal kregen de zestien wetenschappers samen ruim 2,4 miljoen euro.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.