Nog even knallen en dan kan het Hubertusfeest losbarsten

| Stan Waning

De feestinrichting van Huize Heilige Hubertus begint er aardig op te lijken, maar tegelijkertijd moet er nog van alles gebeuren voor het Hubertusfeest van vrijdag. De negen bewoners zijn dolenthousiast en gesloopt tegelijk, blijkt tijdens een korte rondleiding.

Photo by: Frans Nikkels

Wie in de Enschedese binnenstad vanaf de Marktstraat afslaat richting de Noorderhagen, ziet gelijk dat er verderop aan de rechterzijde iets bijzonders staat te gebeuren. Zonder uitdossing is het statige pand van Huize Heilige Hubertus al een opvallende verschijning, maar het bekende studentenhuis is deze week helemaal niet te missen in het straatbeeld.

Noorderhagen 2

Een deel van de voorgevel is gewikkeld in rode en blauwe doeken en aan de voorkant is de eerste verdieping van het pand verstopt achter een grote witte tent. Hetzelfde geldt voor het pand van de buren. Dat is de grootste verandering van de 37e editie van het Hubertusfeest ten opzichte van voorgaande edities. Toen vierden de bezoekers het feest alleen in het huis met adres Noorderhagen 4, nu is de ruimte uitgebreid met het pand van Noorderhagen 2.

Hoewel de ingang zo breed mogelijk is opgezet om alle 850 uitverkorenen zo soepel mogelijk entree te bieden, is het deze woensdagmorgen lastig een weg naar binnen te vinden. Een vrachtwagen van een Twentse brouwerij komt namelijk net 3.000 liter bier afleveren. Een bestelling die de ingang even blokkeert. Achter al die vaten bier leidt de entree naar het grootste podium: de Hubertusstage. De plaats die doorgaans fungeert als achtertuin heeft nu meer weg van een circustent en is vrijdag het domein van meerdere artiesten. In alle ruimtes zijn de hoeken en nissen opgevuld met bars, EHBO-posten of toiletten.

Rotzooi

De woonkamer van het huis is omgetoverd tot de Oude Lullen Bar. Een intieme ruimte die nu nog in het donker is gehuld. Voor de blauwe doeken die de ramen afdekken is een houten bar geplaatst, waar de gasten vrijdag de biervoorraad pilsje voor pilsje kunnen afbouwen. De bewoners die buiten niet bezig zijn om de bierbestelling aan te nemen, halen een bezem door de ruimtes. Broodnodig, want overal liggen bierdopjes, staan halflege flesjes en andere rotzooi.

Volgens bewoner Tim Uilkema is dat het gevolg van de opbouwfase, die voor de gastheren al aanvoelt als feest. Aanstaande vrijdag zijn ze namelijk druk om alles in goede banen te leiden, waardoor zij het feest nu dagelijks vieren tijdens het opbouwen. Op Instagram doen ze daar al tijden verslag van. Als een soort traditie gooit een bewoner die dan in beeld gevangen wordt – of het nou dinsdagmorgen of vrijdagavond is – een biertje in één keer achterover. Het maakt dat de ene stem die woensdagmorgen door het huis galmt nog meer schor is dan de ander

Laatste loodjes

Het grootste uithangbord deze editie: de Noorderhagenstage. Een grote ruimte met een bar en een DJ booth in het aangrenzende pand. Dat gebouw stond leeg en omdat Hubertus het deze week goed kan gebruiken, zijn er een flink aantal kaarten meer verkocht dan normaal. Maar omdat ook in die ruimte nog van alles moet gebeuren, klust het negental weer snel door. De laatste lootjes en dan kan het vrijdag, onder het thema ‘De Reeanimatie’, helemaal losgaan aan de Noorderhagen.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.