UT doet onafhankelijk onderzoek naar vuurwerkramp Enschede

| Redactie

Een team van de UT-vakgroep bestuurskunde gaat in opdracht van de Tweede Kamer onafhankelijk onderzoek verrichten naar de Enschedese vuurwerkramp van 13 mei 2000. De vraag hoe de overheid beter lessen kan trekken uit vergelijkbare rampen staat centraal. Hoogleraar René Torenvlied is projectleider.

Aanleiding voor het onderzoek – dat samen met de Radboud Universiteit Nijmegen wordt uitgevoerd – is de aangenomen motie van SP-Kamerlid Renske Leijten. Daarin wordt opgeroepen om de ‘bevindingen van onderzoeker Paul van Buitenen te betrekken in een onafhankelijk onderzoek naar de vuurwerkramp in Enschede en de afhandeling daarvan.’ Klokkenluider Van Buitenen schreef een omvangrijk rapport over de vuurwerkramp.

Bij de ramp vond een massaexplosie plaats bij het Enschedese vuurwerkbedrijf SE Fireworks, gelegen in de wijk Roombeek. Er kwamen 23 mensen om het leven, onder wie vier brandweermannen. In totaal raakten 947 mensen gewond. Van de wijk Roombeek was na de explosie niets meer over.

Torenvlied verichtte eerder al evaluatieonderzoek naar de nationale crisisbeheersingsorganisatie vanaf het moment van de ramp met vlucht MH17, in opdracht van het Wetenschappelijk Onderzoeks- en Documentatiecentrum (WODC) van het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Het onderzoek naar de vuurwerkramp start in november en zal naar verwachting in het voorjaar van 2023 zijn afgerond.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.