Nijmegen wint Batavierenrace

| Jelle Posthuma

Het universiteitsteam uit Nijmegen won zaterdag de 47ste editie van de Batavierenrace. Wageningen eindigde op een tweede plek, gevolgd door Groningen dat vorig jaar met de titel naar huis ging. In het algemeen klassement behaalde KU Leuven Running Team voor de tweede keer op rij de eindzege.

Photo by: Frans Nikkels
Atleet Mike Foppen (foto) liep de laatste etappe voor het universiteitsteam uit Nijmegen.

Nijmegen wins Batavierenrace

The university team from Nijmegen won the 47th edition of the Batavierenrace. Wageningen finished in second place, followed by Groningen that won last year. In the general classification, KU Leuven Running Team won the overall victory for the second time in a row.

Soeverein kwam Mike Foppen (22), de laatste loper van het RU/HAN-team uit Nijmegen, de atletiekbaan opgelopen voor zijn laatste meters. Hij liet de andere atleten in de laatste etappe van de Batavierenrace ruimschoots achter zich en verzekerde de eerste plaats voor Nijmegen. ‘Het ging prima’, vertelt hij nauwelijks aangedaan bij de finish. ‘Ik pushte goed door en heb het grootste gedeelte van de race alleen gelopen. Ik probeerde vanwege de tegenwind achter een motor te kruipen, maar dat lukte eigenlijk nauwelijks. Toch ben ik met een gemiddelde snelheid van ruim twintig kilometer per uur dik tevreden.’

Voor Foppen was het zijn eerste Batavierenrace. ‘Ik had geen idee dat het evenement zo’n gekte veroorzaakt. Het was me van tevoren wel verteld, maar ik dacht dat het mee zou vallen. Tot ik de baan op kwam lopen: ik heb nog nooit zoveel lawaai gehoord. Of ik vanavond de overwinning ga vieren op het feest? Nee, ik ga zo weer naar huis. Ik wil mij kwalificeren voor het WK atletiek dit najaar in Qatar. Daar richt ik nu al mijn pijlen op.’  

Het moest gek lopen, wilde Nijmegen haar voorsprong in de laatste etappe nog verspillen. Bij de herstart op de Oude Markt in Enschede noteerde het RU/HAN-team een voorsprong van bijna twintig minuten op nummer twee Wageningen. Wel vocht het Wageningse universiteitsteam een spannende strijd uit met het RUG/Hanze ACLO team uit Groningen. Uiteindelijk wist Wageningen zich met nog geen halve minuut voorsprong te verzekeren van de tweede plaats. Het Enschedese universiteitsteam eindigde op een vierde plek.

Het Belgische KU Leuven Running Team wist voor de tweede keer op rij de eindzege in het algemeen klassement te behalen. Vorig jaar boekten ze als nieuwkomer een opvallende overwinning. Toen beloofden de zuiderburen al een terugkeer naar de race om hun titel te prolongeren. Met een voorsprong van twintig minuten op het team ‘Kon Minder’ uit Groningen zijn ze daar ruimschoots in geslaagd.

De uitslag van de Batavierenrace is op moment van publiceren nog officieus.

 

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.