Rubicon-beurzen voor 22 jonge onderzoekers

| HOP, Hein Cuppen

Onderzoeksfinancier NWO heeft 22 onlangs gepromoveerde onderzoekers blij gemaakt met een Rubicon-beurs. Daarmee kunnen ze onderzoekservaring opdoen bij een buitenlands kennisinstituut. Er zitten geen UT'ers tussen de laureaten van deze twee rondes.

In oktober maakte NWO de eerste ronde toekenningen van het jaar 2021 bekend. Toen kreeg UT-onderzoeker Igor Milov, postdoc bij de vakgroep Industrial Focus Group XUV Optics, een Rubicon. Nu volgt de tweede en derde ronde, waarbij geen UT'ers in de prijzen vallen. Dit keer werd 23,7 procent van de 93 ingediende aanvragen gehonoreerd.

Klimaatrechtszaken

De beurswinnaars onderzoeken onder meer wat rechters van elkaar kunnen leren om klimaatrechtszaken te beslissen, hoe door intensieve landbouw verarmde bodems weer in balans kunnen worden gebracht en waarom veranderingen in het DNA kunnen leiden tot ziekte.

Van de 22 laureaten gaan er 8 naar de Verenigde Staten en 6 naar het Verenigd Koninkrijk. Anderen kozen bijvoorbeeld voor Canada, Frankrijk, Mexico of Singapore. Met de beurs kunnen ze tot 24 maanden onderzoek doen. De hoogte van de financiering hangt af van de gekozen bestemming en de duur van het verblijf.

De meeste beurzen gingen dit keer naar de Vrije Universiteit van Amsterdam, de Universiteit Leiden en de Rijksuniversiteit Groningen.