Boerenorganisaties dienen klacht in over UT-onderzoek

| Redactie

Drie boerenbelangen-behartigers dienen een klacht in bij de Commissie Wetenschappelijke Integriteit van de UT. Ze vinden dat een UT-onderzoek naar de perceptie van zoönosen niet strookt met de Nederlandse gedragscode wetenschappelijke integriteit.

Eerder publiceerde Stichting Agri Facts, kortweg STAF, een bericht over het onderzoek naar zoönosen, ziektes die van mens op dier kunnen overgaan. Ze stellen dat het persbericht over het onderzoek, dat begin januari op de UT-website verscheen, niet gebaseerd is op een ‘deugdelijke wetenschappelijke onderbouwing’. Naar aanleiding van het STAF-bericht dienden de drie boerenorganisaties deze week een klacht in bij de UT.

Na de publicatie van STAF liet onderzoeker Mariëlle Stel al aan U-Today weten ‘erg verbaasd’ te zijn over de conclusies van de stichting. ‘Ik heb met STAF contact gehad over het onderzoek en ik heb ze ook gewezen op de enorme literatuurlijst over dit onderwerp, waarin de link tussen intensieve veeteelt en zoönosen duidelijk wordt aangetoond.’

Ook verscheen er een reactie op de website van de UT bij het persbericht. Ondanks de uitleg van de onderzoekers dienen de boerenorganisaties nu alsnog een klacht in bij de universiteit.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.