Prikken en testen op megalocatie UT

| Stan Waning

Op parkeerplaats P3 naast het Horstcomplex gaat aanstaande woensdag een enorme coronatestlocatie open. In de twee megatenten zal op 15 januari het eerste coronavaccin van Twente worden toegediend. De UT speelt daarbij een grote rol.

Photo by: RIKKERT HARINK

Want op het moment dat het duidelijk was dat er in de regio een vaccinatielocatie moest komen, kozen betrokken partijen unaniem voor de grote parkeerplaats op de UT. ‘De eerste vaccinaties gaan naar zorgmedewerkers in Twente. Dat zijn er zo’n 25.000 tot 30.000. Het handigste is om dan een centrale locatie te hebben. Bovendien krijgen wij het BioNTech/Pfizer-vaccin in grote partijen aangeboden en dat moet bewaard blijven op -70 graden Celsius. Daar kunnen wij de hulp van de UT goed bij gebruiken’, vertelt Liesbeth de Wit maandag tijdens een rondleiding aan de pers.

De teamleider algemene gezondheid van de GGD Twente vertelt en laat zien waar de medewerkers in de twee tenten binnen afzienbare tijd mee te maken krijgen. Want zowel het testen als het vaccineren brengt een enorme logistieke operatie met zich mee. In tegenstelling tot vele testlocaties waar een drive-through is geregeld, dienen mensen die zich op de campus laten testen of vaccineren gewoon te parkeren. ‘En dan is het een walk-through. Het testen gebeurt aan de linkerkant van de tent, het vaccineren aan de rechterkant. In de tent komen die stromen elkaar niet tegen.’

Verkeerstoestroom

Zeker vanaf 15 januari – als het vaccineren begint – wordt een grote verkeerstoestroom verwacht op de campus. De Wit geeft aan dat er dan zo’n 2000 mensen per dag terecht kunnen in de tenten. In de eerste weken zetten medewerkers samen zo’n 300 tot 400 vaccinaties per dag en het testen gaat ook door. Om dat verkeer enigszins in goede banen te leiden, is er voor gekozen om meerdere ingangen richting het UT-terrein te openen, zodat het geen dringen wordt bij de hoofdingang of dat er geen constante file ontstaat op de Drienerlolaan of Boerderijweg. De UT heeft daarop ook aangedrongen. 

Wie zich de komende dagen op de campus laat testen, zal op de heenweg het gevoel krijgen een festival of tentfeest te naderen. De twee gigantische tenten zijn van een grote afstand zichtbaar en op de Boerderijweg is een flinke boog over de weg gespannen. Op de boog is minister-president Mark Rutte geciteerd: ‘Alleen samen krijgen we corona onder controle’. 

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.