UT behoudt tweede plek in Keuzegids

| Rense Kuipers

Met voor het tweede jaar op rij een score van 68,5 behoudt de UT haar tweede plek in de Keuzegids, achter Wageningen. Dat blijkt uit de Keuzegids Universiteiten 2021, die vandaag verscheen. De UT noteert zes ‘topopleidingen’ en geen onvoldoendes.

Niet gek dat deze keuzegids niet veel verschilt van die van vorig jaar, zo bekennen de makers: vanwege de coronacrisis ging de Nationale Studenten Enquête dit jaar niet door. Daarom baseerden ze hun oordelen opnieuw grotendeels op de NSE van 2019. Ook de zogeheten ‘expertoordelen’ van onderwijskeurmeester NVAO tellen dit jaar niet mee. En de Keuzegids spreekt van ‘nieuwe nuances’ die meegenomen zijn: hoeveel studenten zich inschrijven voor het tweede jaar en hoeveel van hen studeren zonder studievertraging af?

‘Nieuwe nuances’

Die ‘nieuwe nuances’ zie je bijvoorbeeld terug in de beoordelingen van scheikundige technologie en technische natuurkunde. Scheikundige technologie verliest door de relatief hoge uitval in het eerste jaar het predicaat topopleiding. En technische natuurkunde stond vorig jaar op een gedeelde tweede plaats met 90 punten, nu noteert ‘TN’ 83 punten. Desalniettemin krijgt technische natuurkunde daarmee ‘gewoon’ weer het predicaat topopleiding, voor het negende jaar op rij.

Zes topopleidingen

Net als vorig jaar heeft de UT zes topopleidingen volgens de Keuzegids, uit twintig beoordeelde opleidingen. Communicatiewetenschappen voert het UT-rijtje aan, met een score van 85, gevolgd door technische natuurkunde (83), technische wiskunde (82), University College ATLAS (78), technische bedrijfskunde (77) en International Business Administration (75).

Onvoldoendes noteert de UT niet. De ET-opleidingen civiele techniek en industrieel ontwerpen behalen de laagste score met 58 punten.

Baanzekerheid in crisistijd

Vanwege de coronapandemie richt de Keuzegids zich in het bijzonder op baanzekerheid. ‘Het
afstandsonderwijs kan het studiesucces vertragen en de banenmarkt staat nu onder hoogspanning. Genoeg factoren om een studiekiezer onzeker te maken’, schrijven de makers, die daarom een top-5 opstelden van opleidingen die de meeste zekerheid bieden:

#

 Opleiding

 Score/5

1

 Tandheelkunde

4,30

2

 International business

4,08

3

 Bedrijfskunde

3,75

4

 Econometrie / Informatiekunde

3,69

5

 Scheikunde & Scheikundige technologie

3,64

 

Ook heeft de Keuzegids een lijst met opleidingen die de minste zekerheid bieden:

1

 Kunstgeschiedenis

1,81

2

 Archeologie

1,89

3

 Internationaal & Europees recht

1,90

4

 Filosofie

2,06

5

 Politicologie

2,11

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.