TURBO-beurzen voor UT’ers en Nijmeegse collega’s

| Rense Kuipers

Onderzoekers van de UT en het Radboudumc ontvangen voor het vierde jaar op rij zogeheten TURBO-subsidies. De kartrekkers van de projecten kunnen met de beurs à 80 duizend euro aan de slag met gezamenlijk medisch-technisch onderzoek.

Photo by: Laurens Kuipers

De UT begon in 2017 het TURBO-programma samen met het Radboudumc. Het idee achter de beurzen uit ‘eigen huis’: onderzoekers van beide instellingen kunnen samen een idee uitwerken dat moet leiden tot een vervolgaanvraag bij een grote nationale of internationale subsidieverstrekker.

Deze vierde ronde kregen opnieuw vier projecten 80 duizend euro toegekend. Berend Westerhof (UT) en Dick Thijssen (Radboudumc) krijgen het geld voor hun onderzoek naar slagaderdynamiek en de beoordeling van mechanische eigenschappen van de bloedstroom. Jelmer Wolterink (UT) en de Nijmeegse onderzoeker Bram van Ginneken richten zich op het versneld inschatten van botbreukrisico’s bij mensen met uitzaaiingen van kanker in het bot.

Hoogleraar Robert Passier stort zich met zijn Nijmeegse collega Dirk Lefeber op het ontwikkelen van een hart op chipformaat, om de behandelingen van hart- en vaatziekten goedkoper te maken. Tot slot, UT’er Ali Sadeghi en Alexander Geurts van het Radboudumc werken samen om een enkel-voetorthese gebaseerd op ‘zachte robotica’ te ontwikkelen en daarmee het potentieel van revalidatierobotica aan te tonen.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.