Hele onderwijs dicht tot en met 6 april

| Redactie , HOP, Bas Belleman

Net als de rest van het onderwijs sluiten universiteiten en hogescholen tot en met 6 april hun deuren om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Dat is een week langer dan vorige week werd aangekondigd. Het onderwijs op de UT gaat vanaf volgende week weer door, maar dan wel volledig digitaal.

De nieuwe periode is op zondagmiddag bekendgemaakt door ministers Slob van Onderwijs en Bruins van Volksgezondheid. Het is zeker niet de laatste maatregel die het kabinet zal nemen, voorspelde Bruins.

Ook cafés en sportclubs moesten per direct sluiten. Studentenverenigingen vallen daar vermoedelijk ook onder. Veel verenigingen hadden hun evenementen en bijeenkomsten al geschrapt.

Anderhalve meter

Nog steeds wordt iedereen aangeraden om zoveel mogelijk thuis te blijven. Boodschappen doen kan gewoon, zolang mensen maar proberen zo’n anderhalve meter afstand van elkaar te houden. Hamsteren is nergens voor nodig, zegt het kabinet.

Het onderwijs gaat wel door, al wordt het improviseren met afstandsonderwijs en telefonische spreekuren. Ook voor tentamens en stages moeten oplossingen komen.

De UT zet vol in op digitaal onderwijs, laat woordvoerder Laurens van der Velde weten. ‘De vorm is op dit moment nog ongewis. Daar kijken de opleidingen deze week naar. Het zal niet vanaf de eerste seconde gestroomlijnd gaan, maar vanaf volgende week is het onderwijs op de UT – weliswaar digitaal – weer volledig operationeel.’

Het kabinet heeft universiteiten en hogescholen gevraagd om aandacht te hebben voor studiekiezers: de toegang tot het hoger onderwijs mag voor hen niet in gevaar komen, als ze door de coronacrisis selectiedagen of studiekeuzechecks missen.

Onderzoek

Overigens schreven Van Engelshoven en Slob vrijdag over de gevolgen van de coronamaatregelen voor het hoger onderwijs: ‘Het onderzoek zal wel kunnen doorgaan, de gebouwen zullen niet worden gesloten.’

Maar voor wetenschappers gelden uiteraard dezelfde richtlijnen als voor de rest van Nederland: als het even kan, moeten ze thuisblijven. Alleen als hun onderzoek het echt vereist, mogen ze dus naar hun werk.

De capaciteit van het netwerk zou voor de thuiswerkers geen probleem moeten zijn, liet ict-organisatie SURF weten.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.