QS-ranglijst: UT daalt iets

| HOP, Inge Schouten

De Universiteit van Amsterdam en de TU Delft staan als enige Nederlandse universiteiten in de top-100 van de wereldwijde QS Rankings 2020. De meeste andere universiteiten dalen in de lijst. De UT daalt van plek 172 naar 186.

Delft klimt al jaren in de QS-ranglijst en staat nu op plaats 50. De UvA daalt in 2019 van 57 naar 64, maar behoudt haar tweede plaats in de lijst van alle Nederlandse universiteiten. In de QS-ranglijst stijgen er vijf en dalen er zeven. Tilburg levert de meeste plaatsen in en zakt van 319 naar 412. Wageningen blijft staan op 125.

Mening
De jaarlijkse ranglijst is voor 40 procent gebaseerd op meningen van ruim 90 duizend deskundigen uit het hoger onderwijs en onderzoek. Daarnaast is aan bijna 45 duizend werkgevers gevraagd welke universiteiten volgens hen de meest “competente, innovatieve en effectieve afgestudeerden” afleveren. Zij bepalen 10 procent van de score.

Verder kijken de makers van de ranglijst naar de studenten-stafratio – al is niet duidelijk of bijvoorbeeld promovendi meetellen als docent –, de citatiescore van wetenschappelijke artikelen en de internationalisering van het hoger onderwijs (zowel onder studenten als medewerkers).

Het Amerikaanse MIT (Massachusetts Institute of Technology) komt opnieuw als beste uit de bus. Alle podiumplaatsen blijven vergeleken met vorig jaar ongewijzigd: Stanford en Harvard staan wederom op twee en drie en Caltech op vijf. Het Britse Oxford schuift op naar de vierde plaats.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.