Auto eruit, ambitieuze UT’er erin

| Rik Visschedijk

Auto’s zo veel mogelijk uit het zicht, meer ruimte voor horeca en nauwelijks onderscheid tussen privé- en publieke ruimte. Dat wil de gemeente Enschede met de ontwikkeling van Kennispark naar ‘innovatiecampus’. De visie staat in het beeldkwaliteitsplan dat tot 18 april ter inzage ligt in het gemeentehuis.

Photo by: Gemeente Enschede
Een artist impression van het beoogde Kennispark

Het plan is een aanpassing van het huidige welstandskader ‘representatieve werklocaties’. Die functie past volgens de gemeente niet meer bij de ambities voor het gebied dat een ‘dynamische toplocatie waar verbinden, ontmoeten en presteren centraal staat’ moet worden.

Binden van studenten en afgestudeerden

Uitgangspunt is om studenten en afgestudeerden te ‘binden’ aan het Kennispark. De gemeente denkt dat die groep niet alleen zoekt naar een baan, auto en salaris. Voor deze jongeren zou de context waarin ze werken net zo belangrijk zijn. ‘Zinvol werk in een innovatieve, dynamische omgeving. Flexibiliteit in werktijden en werkplekken binnen en buiten, ontspanning, sport informele ontmoetingen buiten de gebouwen en vrijheid om zaken zelf te regelen’, zo staat in het beeldkwaliteitsplan.

Daar past een heel andere inrichting van het gebied bij, vindt de gemeente. Het merendeel van de bedrijfsgebouwen zal een transformatie ondergaan of wordt gesloopt. De kantoorpanden uit de jaren ’80 en ’90 van de vorige eeuw zijn niet geschikt voor samenwerking tussen bedrijven en ze nodigen niet uit om naar binnen te stappen, aldus de gemeente. Daarvoor in de plaats komen hoogwaardige gebouwen, met veel glas, gelegen aan groene pleintjes. Belangrijk is dat die gebouwen er vanuit alle hoeken mooi uitzien. De ‘platte dozen’ zijn niet langer toegestaan. De gemeente ziet horeca als een ‘drager voor verbinding en ontmoeting’: die moet een plek krijgen in de nieuwe gebouwen.

Woonruimte

De plannen richten zich op de mondiale en ondernemende masterstudenten. Voor hen komt er woonruimte op het Kennispark en dat moet de ideale uitvalsbasis voor jongeren met een start-up zijn. Zij komen, zo wil de gemeente, gemakkelijk in contact met de bedrijvigheid op het Kennispark. De wooneenheden moeten aanvullend zijn op het aanbod dat al op de UT te vinden is.

De auto past niet in het straatbeeld van het nieuwe Kennispark. Daarvoor moet een nieuwe plek uit het zicht worden gevonden. ‘De auto meer te gast’, zo omschrijft de gemeente het. Hoe dit precies vorm moet krijgen, is nog niet duidelijk. De gemeente werkt aan een nieuwe parkeerstrategie waarbij het verkeer minder dominant wordt in het gebied.

Het beeldkwaliteitsplan is een ‘leidraad’: hierin schetst de gemeente de kaders en de spelregels. Ze wil geen dwingende voorschriften stellen. Het plan moet inspirerend werken bij de initiatieven en ontwikkelingen op het Kennispark. Het plan ligt nog tot 18 april ter inzage bij de gemeente. Tot die tijd kunnen ook zienswijzen ingediend worden.

 

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.