Eretitel voor reuma-onderzoekers op de UT

| Rik Visschedijk

De Developmental BioEngineering onderzoeksgroep van de UT mag zich Research Centre of Excellence noemen. Die titel krijgt de groep van ReumaNederland. ‘Bijzonder eervol’, zegt hoofdonderzoeker, Marcel Karperien. Naast de titel krijgt de groep zes ton voor onderzoek.

Photo by: Gijs van Ouwerkerk

‘We zijn hiermee de eerste en enige niet-klinische groep die zo zich mag noemen’, zegt hij. De groep van Karperien werkt aan een doorbraak in de behandeling van artrose. Dat is de meest voorkomende reumatische aandoening waar zo’n twee miljoen Nederlanders in meer of mindere maten aan lijden. ReumaNederland geeft naast de eretitel ook zes ton voor het onderzoek naar een injecteerbare pleister.

‘Vertellen wat we doen’

Het is voor de onderzoeksgroep reden om aanstaande vrijdag de deuren te openen voor het publiek. Afgelopen zaterdag nodigde de groep geïnteresseerden uit door middel van een advertentie in dagblad Tubantia. Karperien: ‘Ik speelde al langer met het idee om eens een open dag te organiseren. Ons onderzoek raakt heel veel mensen en ik zie de impact die we hebben. Bijna wekelijks kloppen patiënten bij ons aan of ze proefpersoon mogen zijn. Deze onderscheiding grijpen we aan om op een niet-academische manier te vertellen wat we doen.’

De buitenwereld op deze manier naar de universiteit halen, is niet alledaags, weet Karperien. ‘Maar het past bij deze tijd. Ik laat graag aan de samenleving zien wat we doen. Zie het als een als een andere manier van PR. Dat de betrokkenheid bij ons onderzoek groot is, blijkt wel uit de ruim 140 aanmeldingen die we al hebben.’

De uitreiking is aanstaande vrijdag. Voorafgaand geven vijf onderzoekers vanaf 13:00 uur presentaties over hun vakgebied. Aanmelden kan hier.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.