Minder psychische klachten door compassie

| Reinout de Jong

UT-promovenda Marion Sommers-Spijkerman verdedigt vandaag haar proefschrift over compassiegerichte therapie, waarin ze laat zien hoe psychische klachten afnemen door het ontwikkelen van compassie.

Kun je door het ontwikkelen van compassie mentale klachten verminderen? Dat was het vraagstuk waar Sommers-Spijkerman zich mee bezig hield. Compassie is het vermogen om je betrokken te voelen bij pijn en leed van jezelf en anderen, en hier met mildheid en vriendelijkheid op te reageren. Ze toonde het effect aan van een compassiegerichte therapie, het zogenaamde CFT (Compassion Focused Therapy). Sommers-Spijkerman: ‘CFT is niet alleen een effectieve methode om psychische klachten te verminderen, maar juist ook om het welbevinden te vergroten.’

Aan het onderzoek deden 242 volwassenen met een verminderd welbevinden mee, de ene helft werd op een wachtlijst geplaatst en de andere volgde een zelfhulpcursus CFT (Compassion Focused Therapy). Die cursus bestond uit het zelfhulpboek van UT-hoogleraar Ernst Bohlmeijer: Compassie als sleutel tot geluk. Samen met wekelijkse emailbegeleiding en evaluatielijsten.

De conclusie in het proefschrift ‘Mind compassion: Mental health outcomes and change processes in Compassion Focused Therapy’ laat zien dat deelnemers zich na CFT beter gerust kunnen stellen, vaker positieve emoties ervaren en vriendelijker voor zichzelf worden. Ook was er minder somberheid, angst of stress aanwezig.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.