LSVb hekelt hoge huurprijzen, Enschede opvallend goedkoop

| HOP, Bas Belleman

Studenten betalen vaak tientallen euro’s te veel huur, waarschuwt de Landelijke Studentenvakbond. Amsterdam en Utrecht zijn nog altijd de duurste steden, terwijl kamers in Enschede opvallend goedkoop zijn.

Photo by: Gijs van Ouwerkerk

Bijna twaalfduizend studenten hebben vorig jaar gekeken hoeveel hun kamer eigenlijk mag kosten. Daartoe vulden ze enkele vragen in op de website van de Landelijke Studentenvakbond: hoe groot is je kamer, met hoeveel huisgenoten deel je de keuken, heb je centrale verwarming enzovoorts.

Hieruit volgt een huurprijs volgens het zogeheten puntensysteem. Dit puntensysteem bepaalt de maximale huur voor kamers. Wie de hoogte van zijn huur wil aanvechten, kan naar de huurcommissie stappen.

Alleen Enschede

Zeventig procent van de studenten betaalt te veel, ziet de LSVb. Deze studenten betalen gemiddeld 104,45 euro meer dan zou mogen. Alleen in Enschede betalen de meeste studenten juist iets minder. Gemiddeld betalen studenten hier zo’n 284 euro voor een kamer, waarmee de afwijking van de puntenhuur ongeveer tien euro in het voordeel van de huurder is.

Studenten zullen vermoedelijk niet zomaar hun huurprijs checken als ze tevreden zijn, snapt ook de studentenvakbond. Uit de rapportage blijkt dus niet hoeveel procent van de studenten te veel betaalt. Maar de steekproef is wel groot en laat een trend zien: het zal geen toeval zijn dat Amsterdam en Utrecht, waar de woningnood hoog is, eruit springen.

Uitbuiten

‘Het is onvoorstelbaar dat de overheid niet ingrijpt en de studenten zo laat uitbuiten’, stelt LSVb-voorzitter Geertje Hulzebos in een begeleidend persbericht. ‘Door het grote tekort aan studentenkamers hebben studenten geen keus en moeten ze wel woningen aannemen die onbetaalbaar zijn.’

De vakbond pleit voor hoge boetes voor huisjesmelkers. De overheid zou bovendien zelf de wet moeten handhaven en het niet aan studenten moeten overlaten om naar de huurcommissie te stappen, waar een procedure soms maanden kan duren.

Vorige week meldde huurplatform Kamernet (op basis van het aanbod in de eerste maanden van dit jaar) dat de gemiddelde huurprijs boven de vierhonderd euro uitkwam. Ook bij Kamernet komt Amsterdam als duurste stad uit de bus.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.