Hoogste ERC-grant voor Stramigioli

| Jelle Posthuma , HOP, Steffi Weber

Stefano Stramigioli, UT-hoogleraar Advanced Robotics, ontvangt een ERC Advanced Grant van de European Research Council (ERC). Het gaat daarbij om een bedrag dat kan oplopen tot 2,8 miljoen euro voor zijn PORTWINGS-project. ‘Ik krijg nu de kans om mijn wetenschappelijke dromen te vervullen.’

Photo by: Arjan Reef

Deze ERC-grant is de hoogste Europese onderzoekssubsidie die wetenschappers kunnen bemachtigen. De hoogleraar Advanced Robotics reageert ontzettend blij op het nieuws. ‘Met deze subsidie krijg ik de kans om mijn wetenschappelijke dromen te vervullen. Het schrijven van het onderzoeksvoorstel van dit project ging heel natuurlijk. Ik heb het laatste deel geschreven op een safari met mijn familie.’

Robotische vogels

Stramigioli krijgt de ‘grant’ voor zijn onderzoek naar robotische vogels. ‘Onze robirds zijn al redelijk uniek in de wereld’, zegt de hoogleraar. ‘Het doel is om een zo natuurlijk mogelijke vogel te ontwikkelen. We willen de interactie tussen vleugel en wind begrijpen. Met deze kennis kunnen we nog betere robotische vogels maken, om de techniek in te zetten bij vliegtuigen of windbladen van windmolens.’

De onderzoekssubsidie van Stramigioli kan oplopen tot 2,8 miljoen euro. ‘Met dit bedrag willen we een team van uitstekende onderzoekers aanstellen. Evenals een printer om nieuwe concepten te ontwikkelen. Het geld wordt daarnaast ingezet om de rekenkracht van onze computers uit te breiden.’

Stefano Stramigioli

Stramigioli deed de studie elektrotechniek aan de Universiteit van Bologna. Hij studeerde cum laude af op de coördinatie tussen een robotarm en een robothand. Na een PhD in Delft, eveneens cum laude, en nog enkele jaren als docent, kwam hij naar Twente. Aan de UT werd hij in 2006 benoemd tot hoogleraar Advanced Robotics.

Europa

Zestien wetenschappers van Nederlandse onderzoeksinstellingen krijgen een Europese ‘advanced grant’ toegekend, die kan oplopen tot 2,5 miljoen euro. Daarmee staat Nederland op de zesde plaats. De Britten zijn opnieuw koploper. Stramigioli krijgt naast de grant ook nog een subsidie voor infrastructuur, waardoor het bij hem om 2,8 miljoen euro gaat.

In totaal reikte de European Research Council (ERC) 269 ‘advanced grants’ uit ter waarde van 653 miljoen euro. Het geld is bedoeld voor ervaren wetenschappers. Groot-Brittannië is opnieuw koploper en sleepte er 66 in de wacht, gevolgd door Duitsland (42), Frankijk (34), Zwitserland (24) en Spanje (18).

Ook Advanced Grant voor Joost-Pieter Katoen

Joost-Pieter Katoen, hoogleraar aan de RWTH in Aken en als deeltijdhoogleraar verbonden aan de UT, krijgt ook een ERC Advanced Grant. Katoen, werkzaam bij de EWI-vakgroep Formal Methods and Tools, richt zich met zijn onderzoek op het voorspelbaar maken van probabilistische, dus 'onzekere', software.

Nederland op plek zes

Nederland staat met 16 beurzen op plek zes. Drie van die beurzen gaan naar buitenlandse wetenschappers aan Nederlandse onderzoeksinstellingen, in totaal kregen dertien Nederlandse wetenschappers geld toegekend. Gelet op nationaliteit staat Nederland met dertien wetenschappers op plek acht in de ranglijst.

Vorig jaar gingen nog negentien van de felbegeerde beurzen naar Nederland, dat de afgelopen vijf jaar steevast in de top vijf stond van landen die de meeste ‘advanced grants’ binnenhaalden. In 2017 kregen UT-hoogleraren Han Gardeniers en Detlef Lohse een ERC Advanced Grant.

De ERC heeft ook in deze ronde weer veel wetenschappers teleur moeten stellen: in totaal kwamen er 2.167 onderzoeksvoorstellen binnen waarvan zo’n twaalf percent werd gehonoreerd. 17,5 procent van de beurzen gingen naar vrouwen.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.