UT scoort met masteronderwijs

| Rense Kuipers

De UT is – na Wageningen – de beste universiteit als het gaat om masteronderwijs. Dat staat in de Keuzegids Masters 2018, die vandaag verschijnt. De UT heeft acht topopleidingen in huis. Er ging wel een onvoldoende naar de master Health Sciences.

Van de dertig beoordeelde UT-masters, geeft de Keuzegids er welgeteld acht het predicaat ‘topopleiding’: Geoinformation Science and Earth Observation (92 punten), Applied Mathematics (84), Industrial Engineering and Management (80), Applied Physics (80), Philosophy of Science, Technology and Society (78), Chemical Engineering (78) en Educational Science and Technology (76). Ook de master die de UT samen met de Universiteit Utrecht aanbiedt (Methodology and Statistics for the Behavioural, Biomedical and Social Sciences) is met 75 punten topopleiding.

Halve punt lager dan Wageningen

De UT komt met een gemiddelde score van 67,5 punten een halve punt lager uit dan Wageningen. Het is een stijging van 6,5 punten ten opzichte van vorig jaar. De scores in de Keuzegids komen grotendeels voort uit het oordeel van studenten (gecombineerd met de beoordeling van onderwijskeurmeester NVAO). Wie 75 punten of meer scoort, mag zich in ieder geval voor een jaar topopleiding noemen.

'Basis van goede onderzoeksuniversiteit'

Rector Thom Palstra noemt de score van de UT ‘een uitstekend resultaat’. ‘Het is een ontzettend goede prestatie van onze staf. Dit resultaat drukt de trots van onze studenten op ons onderwijs uit.’

De rector spreekt van een ‘aardverschuiving in appreciatie’. ‘Er is altijd al aandacht geweest voor goed onderwijs, maar het afgelopen jaar hebben we meer ingezet op het gemeenschapsgevoel, kleinschalig onderwijs en de goede interacties tussen staf en studenten. Deze resultaten zijn het gevolg van een intensievere, UT-brede discussie daarover.’

Palstra is vooral verheugd over dat praktisch iedere master er beter voor staat. 'Al onze faculteiten doen mee in deze sprong vooruit.’ Of deze resultaten ook helpen in het aantrekken van meer masterstudenten, durft de rector niet te zeggen. ‘Maar we leggen de komende jaren wel een grotere nadruk op het aantrekken van meer en de juiste masterstudenten. Goede masteropleidingen staan aan de basis van een goede onderzoeksuniversiteit.’

‘Klein, maar fijn’

Onder het mom van ‘klein, maar fijn’ roemt de Keuzegids vooral kleinschalige masteropleidingen. Uitzondering op die regel is de ITC-master Geoinformation Science and Earth Observation, met een jaarlijkse instroom van honderden studenten uit alle windstreken. Deze master is nu al vier jaar op rij topopleiding. Vorig jaar noemde onderwijsmanager Emile Dopheide het werken in kleine, internationale groepen als een van de succesfactoren van de opleiding. De master Applied Physics is voor het derde jaar op rij topopleiding.

Onvoldoende

De UT noteert één onvoldoende. De master Health Sciences krijgt 46 punten in de Keuzegids. Saillant te noemen is dat deze opleiding al vier jaar een onvoldoende haalt. Studenten laken dit jaar het programma en de toetsing binnen de opleiding. Overigens is Maastricht de enige universiteit die voldoendes haalt voor haar masters gezondheidswetenschappen. De gezamenlijke master Water Technology (die de UT samen met de universiteiten van Groningen en Wageningen aanbiedt in Leeuwarden) haalt met 54 punten ook geen voldoende.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.