Oud-rector Pieter Zandbergen overleden

| Redactie

Oud-rector Pieter Zandbergen is op 84-jarige leeftijd overleden. Zandbergen was onder meer UT-hoogleraar, rector van 1971 tot 1974 en in de jaren ’90 president van de KNAW.

Photo by: Rewat Wannasuk

Zandbergen kwam in 1966 naar Twente om hoogleraar te worden aan de toenmalige Technische Hogeschool. Eerst bij werktuigbouwkunde, later als hoogleraar Toegepaste Analyse en Mathematische Fysica bij wiskunde. Tot zijn emeritaat in 1998 leidde hij de vakgroep Toegepaste Analyse.

Niet alleen op academisch gebied verdiende hij zijn sporen. Zandbergen was in 1968 medeoprichter van de faculteit Toegepaste Wiskunde. In 1970 werd hij benoemd tot prorector om een jaar later Jo Vlugter op te volgen als rector magnificus.

Als rector stond hij aan de wieg van de oprichting van de toenmalige faculteit Bestuurskunde en maakte hij van dichtbij de democratiseringsgolf mee. Als rector kreeg hij namelijk te maken met de eerste, officiële hogeschoolraad (nu universiteitsraad).

In 1980 werd Zandbergen benoemd tot lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). Ook daar maakte hij furore als bestuurder. Eerst als vicevoorzitter, vanaf 1990. Later, van 1996 tot 1999, als president van de KNAW.

Bij zijn afscheid van de UT in 1998 ontving Zandbergen de Erepenning voor al zijn verdiensten voor de universiteit. Ook werd hij benoemd tot Commandeur in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Archiefbeeld: Zandbergen (links) schudt de hand van zijn voorganger, Jo Vlugter.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.