UT-onderzoeker Katsonis krijgt ERC Consolidator Grant

| Jelle Posthuma

UT-onderzoeker Nathalie Katsonis krijgt een ERC Consolidator Grant ter waarde van 2 miljoen euro. In totaal sleepten de Nederlandse universiteiten en onderzoeksinstituten 25 (European Research Council) ERC Grants in de wacht. Daarvan ging één naar de UT.

Photo by: Rikkert Harink

Katsonis reageert verheugd op de toewijzing: ‘Het was een competitief programma’, zegt de UT-onderzoeker. ‘De gesprekken met de ERC verliepen goed en ik ben erg blij dat ik de beurs uiteindelijk heb gekregen.’ 

Onderzoek

De UT-er doet onderzoek naar bio-geïnspireerde en slimme materialen bij onderzoeksinstituut MESA+. Ze krijgt het geld voor het project ‘Morphogenesis of photo-mechanized molecular materials’ en combineert nanomachines met zacht materiaal. Het gaat om fundamenteel onderzoek naar de werking van moleculen.

Met het geld trekt de onderzoeksgroep Biomolecular Nanotechnology drie PhD’s en twee postdocs aan. Daarnaast investeert Katsonis geld in haar eigen onderzoeksmateriaal.

Nederland

De Universiteit Utrecht verwelkomt met vijf toekenningen de meeste consolidator grants, als je daarbij ook het Universitair Medisch Centrum meerekent. De koplopers van vorig jaar, de Universiteit Leiden en de Universiteit van Amsterdam, scoren nu lager. Naast de Consolidator Grant is er ook een Starting Grant en Advanced Grant.

Nederland eindigt met 25 beurzen als vierde op de Europese ranglijst. Alleen Groot-Brittannië (60), Duitsland (56) en Frankrijk (38) eindigden hoger. ERC verdeelde in totaal een bedrag van 630 miljoen euro onder 329 wetenschappers.

Oratie

Voor Katsonis is het, naast het ontvangen van de ERC-beurs, een bijzondere week: donderdag 30 november heeft ze haar oratie.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.