RED Shift behoudt derde positie

| Jelle Posthuma

Solar Team Twente heeft op dag drie van de World Solar Challenge de derde plek in het algemeen klassement behouden. Er is nog wel onduidelijkheid over een tijdstraf die het team boven het hoofd hangt.

Foto: Jérôme Wassenaar

De derde dag van de race stond in het teken van positiewisselingen aan de top. Twente vertrok vanuit de derde positie, maar werd voor de eerste controlestop ingehaald door Michigan, Amerika. De Amerikanen wisten door te stoten naar de tweede plek en lieten daarmee het Japanse team achter zich.

Twente kreeg de Japanners vervolgens in het vizier. Al snel wist de RED Shift het Japanse team in te halen en werd de vierde positie ingeruild voor de derde plek. Zo behoudt Twente, ondanks de positiewisselingen aan de top, de derde plek.

Voorsprong

Het Nuon Solar Team uit Delft heeft een flinke voorsprong genomen op de concurrentie. Het team kwam ruim een uur eerder dan de nummer twee (Michigan) door bij de laatste controlestop in Kulgera. Achter Delft is het spannend. De nummers twee tot en met vijf volgen elkaar op de voet.

Tijdstraf

Er heerst onduidelijkheid over een mogelijke tijdstraf voor het Twentse team. Het team gebruikte op de eerste racedag een wit kleed dat onder de zonneauto werd gelegd tijdens stops. Het kwam ze op een reprimande te staan en een mogelijke tijdstraf van de organisatie. ‘Het blijft een vaag verhaal’, zegt persvoorlichter Joost Bruysters. ‘De vermeende tijdstraf zou volgens de organisatie bij de controlestop Kulgera moeten worden uitgediend, maar hier kon Twente gewoon doorrijden.’

Solar Team Twente is momenteel onbereikbaar voor commentaar vanwege de moeizame telefoonverbinding met Australië.