TU’s richten eigen investeringsfonds op

| Rense Kuipers

Drie van de vier technische universiteiten starten een eigen investeringsfonds: Innovation Industries. Met het fonds – met een totaalbudget van 75 miljoen euro – willen ze twintig startende hightechbedrijven ondersteunen in hun groei. De UT steekt er 1,5 miljoen euro in; Delft is de enige technische universiteit die niet meedoet.

Volgens Erwin Holtland, manager pre-seed financiering bij Novel-T (voorheen Kennispark Twente), is de valorisatiedoelstelling van de UT reden tot deelname aan het investeringsfonds. ‘Dit is een extra middel om innovatieve bedrijven die willen doorgroeien een duwtje in de rug te geven, naast bestaande middelen zoals de TOP-regeling en het Twente Technology Fund.’

Naast de UT, de TU Eindhoven en de Wageningen Universiteit, ontving het nieuwe fonds investeringen van het Europese Investeringsfonds, het Pensioenfonds van de Metalektro (PME), de onderzoeksinstituut TNO, ECN, PPM Oost, Topfonds Gelderland en van het Innovatiefonds Overijssel.

Het geld is specifiek bedoeld voor bedrijven die met hun technologieën of producten een positieve bijdrage leveren aan de grote maatschappelijke uitdagingen zoals klimaatverandering, zorg, mobiliteit en voeding.

Investeringen bedragen tussen de 250 duizend en 5 miljoen euro. Op dit moment is nog niet in een bedrijf geïnvesteerd vanuit Innovation Industries, weet Holtland. ‘Maar dat is een kwestie van tijd. Inhoudelijke gesprekken met bedrijven zijn al gaande. Ik verwacht dat we op korte termijn de eerste investering bekend maken.’