Leenstelsel: minderjarige studenten de klos

Minderjarige studenten krijgen geen basisbeurs meer, maar hun ouders lopen ook de kinderbijslag mis. Een snelle leerling is dus duurder dan een treuzelaar. Vreemd, vindt consumentenprogramma Kassa.

Vroeger viel het wel uit te leggen. Minderjarige studenten kregen een basisbeurs en daarom hadden hun ouders geen kinderbijslag meer nodig. Nu krijgen ze die basisbeurs niet meer, legde televisieprogramma Kassa zaterdag uit, maar hun ouders hebben ook geen recht op kinderbijslag.

Rechtszaak

Het ministerie van OCW vindt dat helemaal niet vreemd. Want minderjarige studenten krijgen wel een ov-studentenkaart en eventueel een aanvullende beurs. En dat is meer waard dan de kinderbijslag.

Een moeder van een minderjarige student, die in Kassa aan het woord kwam, vindt het onrechtvaardig en spande een rechtszaak aan die ze verloor. In totaal zijn ruim vijftienduizend hbo’ers en bijna duizend universitaire studenten minderjarig.

Klacht

SP-Kamerlid Jasper van Dijk was te gast bij Kassa en haalde uit naar de partijen van het leenstelsel: VVD, PvdA, D66 en GroenLinks. Die hadden dit moeten voorkomen, meent hij, maar die wilden dat niet.

De klacht is inderdaad eerder onder de aandacht gebracht. Regeringspartijen VVD en PvdA vonden het destijds niet erg. De VVD antwoordde op de vraag van een ouder: ‘Jongeren op het hbo ontvangen dan geen kinderbijslag meer omdat zij gebruik kunnen maken van het sociale leenstelsel. Hopende u hiermede van dienst te zijn geweest.’

Kamervragen

Ook de PvdA wilde er niets aan doen: ‘Het is voor studenten en hun ouders natuurlijk wennen dat zij geen studiefinanciering meer krijgen in de vorm van de basisbeurs. Daar staat tegenover dat door het studievoorschot de komende jaren veel geld in het onderwijs geïnvesteerd zal worden en we de aanvullende beurs verhogen.’

Van Dijk kondigde Kamervragen aan en hoopt dat andere partijen een aanpassing steunen. Hij ziet vooral bij GroenLinks en PvdA mogelijkheden, nu de schulden van studenten hoog oplopen.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.