UT'ers werken aan diabetes detectie

| Ton Fiselier

UT-onderzoekers ontwikkelen een apparaat waarmee in een vroeg stadium eenvoudig vastgesteld kan worden of iemand aan diabetes lijdt. Een onderzoeksvoorstel van MESA+-onderzoeker Sonia García Blanco moet leiden tot een prototype.

Wereldwijd lijden er zo’n 480 miljoen mensen aan diabetes type 1 of 2, waarvan zo’n 180 miljoen zonder het te weten. Onderzoekers van de UT willen daarom een apparaat ontwikkelen dat de ziekte in een vroeg stadium kan ontdekken in een druppel bloed.

Sensoren

Het apparaat werkt door middel van een chip die met behulp van een speciale optische sensor biomarkers in het bloed detecteert. Volgens García Blanco is het ontwikkelen van de sensoren de grootste uitdaging binnen het project. Ze moeten namelijk bijzonder klein en gevoelig zijn. Verder moet het apparaat robuust, draagbaar en gemakkelijk te gebruiken zijn.

Commercialisatie

Een ander belangrijk aspect van het onderzoek is de uiteindelijke commercialisatie van de ontwikkelde techniek. Met die reden is Kasia Zalewska van vakgroep NIKOS bij het onderzoek betrokken. Zij doet marktonderzoek en zorgt voor een goede kennisoverdracht richting de vijf bedrijven die ook bij het project betrokken zijn.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.