UT-dictee over verleden en heden van de UT

| Rik Visschedijk

Een houten jubileum voor Rein Leentfaar uit Zeeland. Hij was voor de vijfde keer de beste speller in het UT-dictee 2016. Zo’n zestig studenten, medewerkers en andere taalliefhebbers bogen zich over woorden als ‘mcdonaldisering’, ‘Oxonians’ en ‘start-upambassadrice’.

Leentfaar maakte dinsdagavond slechts vier fouten in het dictee. Hij won tot nog toe alle edities. ‘Het is mijn hobby’, zegt hij. ‘Ook dit jaar was het dictee weer uitdagend en leuk, dat is ook de reden dat ik iedere keer naar Enschede kom. Natuurlijk blijven er altijd discussiepunten over spellingsregels of samentrekkingen, maar dat geeft niet.’

Winnaars

Bij de ‘prominenten’ won Kyra de Lange (onderwijszaken bij studievereniging Inter-Actief) met 24 fouten. Van de medewerkers was Klaas Sikkel (EWI) de beste met 23 fouten. Jelmer Verkleij (masterstudent Embedded Systems) en Eline van Daatselaar (Chemical Engineering) deelden de eer bij de studenten; zij maakten 28 fouten.

Groot dictee

De vijfde editie van het UT-dictee ging over de vijfenvijftigste (of: 55ste / 55e) dies natalis, de UT-historie en de toekomst van de universiteit. Dicteeschrijver Paul de Kuyper heeft zich geplaatst voor het Groot Dictee der Nederlandse taal, dat op zaterdag 17 december wordt uitgezonden. Net als presentator Hiska Bakker (Studium Generale) en deelnemer Jan Riefel.


Op de foto van links naar recht de winnaars: Kyra de Lange, Klaas Sikkel, Rein Leentfaar, Jelmer Verkleij, voorlezer en oud-rector Ed Brinksma en Eline van Daatselaar.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.