Hulscher wint Simon Stevin Meester-prijs

| Rik Visschedijk

Suzanne Hulscher, UT-hoogleraar Watersystemen, ontvangt de prestigieuze Simon Stevin Meester-prijs. Ze krijgt de prijs vanwege haar vernieuwende werk op het gebied van riviersystemen en kustzeeën.

Hulscher krijgt daarmee de titel Simon Stevin Meester. Bij de titel hoort een bedrag van een half miljoen euro, de grootste prijs voor technisch-wetenschappelijk onderzoek in Nederland, die ze vrij kan besteden voor onderzoek. De andere winnaar is de Eindhovense robotonderzoeker Maarten Steinbuch.

Gedrag van water

Hulscher en haar onderzoeksteam ontrafelen hoe water zich gedraagt in onze rivieren en langs onze kust. Hulscher verwacht dat Nederland de komende jaren flinke stappen maakt in de kennis van rivieren en hoe we het water sneller kunnen afvoeren. Dat is nodig, omdat Nederland zich de afgelopen decennia regelmatig liet verrassen door (bijna-)overstromingen – en omdat we in de toekomst vaker hoge waterstanden mogen verwachten.

Menselijk ingrijpen

Hulscher onderzoekt ook de gevolgen van menselijk ingrijpen. Samen met haar onderzoeksteam bekijkt ze bijvoorbeeld hoe je een uiterwaard duurzaam inricht of hoe nevengeulen zich ontwikkelen nadat je ze aanlegt. Een andere vraag is hoe de zeebodem verandert door zandwinning op zee, en welke gevolgen dat heeft voor de bescherming van onze kust.

Zeven voorgangers

Zeven UT-wetenschappers kregen eerder de titel Simon Stevin Meester. Bram Nauta was in twee jaar geleden de laatste. Voor hem viel de eer te beurt aan Detlef Lohse (2009), Albert van den Berg (2002), Cock Lodder (2002), Miko Elwenspoek (1998) en David Reinhoudt (1998).


UT Nieuws sprak Suzanne Hulscher over de prijs.