ITC-studenten in finale NASA-wedstrijd

| Rense Kuipers

Een team van voornamelijk ITC-studenten staat in de wereldwijde finale van de NASA Space Apps Challenge. Ze maakten een ontwerp van SenseAIR, een app die gebruikers informatie geeft over luchtvervuiling, waar ter wereld ze ook zijn.

De app (voor mobiel en desktop) laat de gebruiker aan de hand van de real-time air quality index van NASA zien wat de luchtkwaliteit is, legt ITC-promovendus John Bergado uit. Hij was binnen het twaalfkoppige team – met daarin negen ITC-studenten – verantwoordelijk voor de user interface.

Veilig naar buiten?

‘Belangrijk is een simpele landingspagina, die in een oogopslag vertelt of het veilig is om naar buiten te gaan’, vertelt Bergado. ‘Ook houdt de app op de lange termijn bij hoe lang en hoe veel je wordt blootgesteld aan bepaalde schadelijke stoffen. Als je de limiet hebt bereikt, krijg je een melding.’

Naast deze functionaliteiten kunnen gebruikers in een enquête invullen. Daarin kunnen ze bijvoorbeeld aangeven hoe vaak ze hoesten. Wanneer deze informatie wordt verzameld en gecombineerd met andere data, kan dit helpen bij de analyse van de relatie tussen luchtvervuiling en het effect daarvan op de gezondheid, legt Bergado uit.

Beijing

‘Luchtvervuiling is een heel relevant probleem’, wijst Bergado onder andere op steden als Beijing, die vaak gehuld zijn in smog. ‘Met deze app willen we de gevaren zichtbaar en toegankelijk maken.’

De app werd afgelopen weekend bij de Nederlandse editie van de NASA Space App Challenge door het publiek als meest innovatief beoordeeld. Het team heeft vanmorgen een video opgenomen, die moet dienen als finale-inzending voor een internationale jury. Mocht het ITC-team winnen, dan worden ze door NASA uitgenodigd om een raketlancering van dichtbij mee te maken.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.