‘Alle krachten dezelfde kant op’ met BMS-lab

| Rense Kuipers

Er staan nieuwe onderzoeksfaciliteiten in het DesignLab, (voorlopig) bedoeld voor BMS-onderzoekers. Donderdagmiddag was de officiële opening van dit Tech4People-onderzoekslab.

De faciliteiten zijn een verlengde van het investeringsprogramma Tech4People, vorig jaar gelanceerd door de faculteit BMS, leggen initiatiefnemers Ellen Giebels en Peter-Paul Verbeek van het BMS-managementteam uit.

Voor het eerste half jaar mogen de faciliteiten alleen gebruikt worden door BMS-onderzoekers – en onderzoekers vanuit andere faculteiten waarmee ze samenwerken. Volgens Giebels bedoeld als stimulans voor eigen onderzoekers.

Spontaan idee

‘Het idee voor het lab is eigenlijk heel spontaan ontstaan tijdens een vergadering van ons managementteam, nog niet eens een half jaar geleden’, vertelt Giebels. ‘Het investeringsprogramma is bedoeld om een link te leggen tussen en de samenwerking te verbeteren met de technische faculteiten op de UT.’

Ze vervolgt: ‘Het klassieke idee is dat de psychologische en sociale kant achter de technische kant aanloopt. Met dit programma en dit lab willen we dat idee omdraaien en BMS-onderzoekers direct in het begin bij technische projecten betrekken. Zij zitten in de technologie, wij in wat het ons leert.’

Wifiscanners en virtuele achtbaan

Tijdens de opening werd al direct getoond welk gereedschap allemaal ter beschikking is in het lab. Het DesignLab hing bijvoorbeeld vol met wifiscanners, zodat alle aanwezigen die verbonden waren met het wifinetwerk ook zichzelf (als geanonimiseerd bolletje) terug konden zien op een groot scherm.

Te zien en te doen donderdagmiddag waren bijvoorbeeld een interactieve speelplaats (van de vakgroep HMI) om ‘tikkertje 2.0’ op te spelen en een virtual reality-demonstraties als een achtbaanrit, gekoppeld aan een polsband die de opwinding tijdens zo’n virtuele rit bij proefpersonen meet.

Andere faciliteiten en gereedschappen in het lab zijn onder andere motion capture-pakken, sociometrische badges en een interactieruimte met daarnaast een controlekamer, bedoeld om (groeps)gedrag te analyseren en zelfs bij te kunnen sturen, bijvoorbeeld door de lichten aan het plafond van kleur te laten veranderen.

‘Expliciete doelstelling’

‘Het is eigenlijk een expliciete doelstelling van het DesignLab’, zegt hoogleraar techniekfilosofie Verbeek, waarmee hij op de leus ‘Science2Design4Society’ doelt. ‘Tegelijkertijd was de infrastructuur er hier nog niet – en waren de faciliteiten in de Cubicus enigszins verouderd of minder relevant geworden.’

‘Voor zowel de faculteit BMS als het DesignLab is het heel goed dat dit hier nu is’, vervolgt Verbeek. ‘Dit is een aansprekende plek, die bij uitstek geschikt is om te verbinden met de technische faculteiten. En voor het DesignLab is het heel goed om te laten zien dat sociaalwetenschappelijk onderzoek hier een plek krijgt. Zo krijg je alle krachten dezelfde kant op, op het moment dat onderzoekers hier de waarde van inzien.’

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.