Nederlandse universiteiten bij beste van Europa

De Nederlandse universiteiten behoren tot de beste van Europa, stelt het Britse onderwijsblad Times Higher Education. Maar het Verenigd Koninkrijk domineert de absolute top en ook Duitsland presteert goed.

Photo by: Gijs van Ouwerkerk

Alle Nederlandse universiteiten staan in de Europese top 200, waarvan twaalf in de top 100 en zes zelfs bij de eerste 25. Gezien de mooie positie van Nederland in de wereldwijde ranking van Times Higher Education, is dat geen verrassing. De Europese ranglijst is er namelijk rechtstreeks van afgeleid.

Zonder de gedoodverfde topuniversiteiten van de Verenigde Staten staan de Britse universiteiten van Oxford en Cambridge stijf bovenaan. Verder hebben alleen Zwitserland, Zweden en Duitsland een universiteit bij de beste tien van Europa. Op veertien staat de eerste Nederlandse instelling: Wageningen Universiteit. De UT staat op een gedeelde 71e plaats.

'Uitstekende mogelijkheden'

Volgens de makers laat de ranglijst zien dat veel Europese universiteiten even goed zijn als de Britse, maar dan veel goedkoper en toegankelijker. ‘Met lagere collegegelden, eenvoudiger visaformaliteiten en steeds meer Engelstalige opleidingen bieden met name de universiteiten van Duitsland en Nederland uitstekende mogelijkheden voor internationale studenten.’

Duitsland heeft 36 universiteiten bij de beste tweehonderd van Europa, waarvan er elf in de top vijftig staan en twee boven de beste Nederlandse universiteit.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.