Grote sprong UT in Times-ranking

De UT staat dit jaar op plaats 149 in de wereldwijde ranking van het Britse tijdschrift Times Higher Education. Dat is een stijging van 61 plekken ten opzichte van 2014. Van de Nederlandse universiteiten staat de UT nu op de tiende plaats.

Vooral op het gebied van citaties scoort de UT dit jaar beter. Die score is van 49 naar 69 (op een schaal van 100) gegaan. Ook zijn de inkomsten vanuit het bedrijfsleven per staflid en het aantal publicaties en promoties per staflid gestegen, evenals de internationale uitstraling.

‘Beter uit de verf’

‘De afgelopen jaren is door de UT veel aandacht besteed aan het systematisch publiceren van onderzoeksresultaten in internationaal gerenommeerde wetenschappelijke tijdschriften, ook in vakgebieden waar dit traditioneel minder gewoonte was’, aldus rector Ed Brinksma.

Hij vervolgt: ‘Daarnaast zorgt een herziening van de methodiek bij THE dat beter rekening wordt gehouden met de verschillen tussen vakgebieden, waardoor zowel de exacte, als ingenieurs- en sociale wetenschappen van de UT beter uit de verf komen.’

Opvallende veranderingen

Na een lichte terugval vorig jaar scoort Nederland sowieso weer hoog in de invloedrijke Times-ranking. Alleen de Universiteit Leiden, drie jaar lang de Nederlandse nummer één, levert drie plaatsen in, terwijl de UT juist de grootste stijger lijkt. Na de VS, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland heeft Nederland de meeste universiteiten in de top 200.

Of de stijgers in de ranglijst hun nieuwe positie volledig aan zichzelf te danken hebben, staat overigens nog te bezien. De berekeningsmethode is dit jaar enigszins aangepast. ‘Dit heeft geleid tot opvallende veranderingen in de positie van sommige instellingen die niet alleen maar aan hun prestaties kunnen worden toegeschreven’, aldus de makers van de ranglijst tegen het Hoger Onderwijs Persbureau.

Aandacht trekken

Critici zeggen dat rankings alleen maar worden veranderd om de spanning erin te houden en aandacht te trekken. Aan de andere kant bestaan de rankings nog niet zo lang en zou het ook vreemd zijn als de makers de vergelijking met voorgaande jaren de voorkeur gaven boven betere analyses.

De ranglijst keek dit keer onder meer naar een groter aantal publicaties: meer dan elf miljoen, tegen zes miljoen vorig jaar. Ook zijn er iets meer citaties geteld: geen 50, maar 51 miljoen. Volgens de Times Higher zijn hierdoor betere analyses mogelijk dan voorheen.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.