Kerensa Broersen loopt halve marathon voor goed doel

| Rense Kuipers

Universitair docent biochemie Kerensa Broersen loopt in april de halve marathon van Enschede. Dat doet ze niet zonder reden: ze wil geld ophalen voor de Stichting ALS, als gebaar naar een onderzoekspartner die aan de zenuwziekte lijdt.

Broersen draagt de 21,1 kilometer die ze gaat lopen op aan Nico van Nuland, een expert op het gebied van nucleaire magnetische resonantie aan de Vrije Universiteit Brussel. In 2012 werd bij hem ALS vastgesteld.

Alzheimer

Broersen kent Van Nuland nu bijna tien jaar, nadat haar PhD-supervisor hen aan elkaar had voorgesteld. Ze kwamen enkele jaren later allebei in Brussel terecht, waar Van Nuland en Broersen (voor haar postdoc) samen intensief onderzoek deden naar de ziekte van Alzheimer. Ze begeleidden PhD-student Ellen Hubin, die onder hun supervisie een joint degree behaalde aan de UT en de VU Brussel.

Eiwitten

‘Het frappante is dat we altijd onderzoek deden naar eiwitten in de hersenen die doen wat ze niet moeten doen. Voor ALS geldt eigenlijk hetzelfde – al gaat het om andere eiwitten’, aldus Broersen. Nog steeds heeft ze contact met hem via e-mail over haar alzheimeronderzoek dat ze aan de UT uitvoert, maar veel meer dan enkele woorden als reactie kan Van Nuland niet terugsturen.

‘Toen ik hem over deze actie mailde was zijn reactie wel langer’, vertelt Broersen. ‘Hij is thuis en wordt 24 uur per dag verzorgd. Behalve zijn naaste familie wil hij geen bezoek ontvangen. Dit is een manier om hem te laten weten dat we aan hem denken. Ik merk dat hij dat heel erg waardeert.’

Puzzelstukjes

‘Het geld gaat niet naar Nico’, zegt Broersen. ‘Na diagnose hebben patiënten nog tussen de drie en vijf jaar te leven. Nico heeft er nu vier jaar opzitten.’ Donaties zijn bestemd voor onderzoek naar een medicijn tegen ALS, al weet Broersen vanuit haar vakgebied maar al te goed hoe gecompliceerd dat ligt. ‘Het gaat om puzzelstukjes vinden die bij kunnen dragen aan de oplossing.’

Het zal voor Broersen de eerste keer zijn dat ze in wedstrijdverband een halve marathon loopt. Dat deed ze eerder al tijdens een training (‘Ik was even de weg kwijt’). Ondertussen traint ze drie keer in de week, waaronder twee keer bij de plaatselijke hardloopvereniging de Boekelopers in haar woonplaats Boekelo.

Aan de voorbereiding zal het dus niet liggen. Ook niet aan de donaties van (oud-)bekenden als VU-rector Vinod Subramaniam en TNW-decaan Hans Hilgenkamp. Inmiddels heeft Broersen al zo’n 600 euro opgehaald. Haar initiatief steunen kan via haar actiepagina.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.