Blank: 'Elk jaar 2 topprofs aantrekken'

| Paul de Kuyper

Om sprongen te maken op internationale rankings moet de UT jaarlijks 2 absolute tophoogleraren aantrekken. Dat zegt Dave Blank, chief scientific ambassador van de UT. Hij denkt dat daarvoor 4 miljoen euro per prof nodig is.

Hoogleraar Dave Blank, als chief scientific ambassador belast met de taak de UT internationaal op de kaart te zetten, wil eind november twee tophoogleraren presenteren tijdens de viering van de 55ste verjaardag van de UT. Dat moeten namen zijn waar je ‘binnen het vakgebied niet omheen kunt’, wetenschappers van het ‘kaliber Spinoza-premie.’

Blank zegt dat in het februarinummer van UT Nieuws Magazine dat donderdag verschijnt. Lukt het je dergelijke topwetenschappers binnen te halen, dan stijgt je reputatie, maak je sprongen op internationale rankings, word je aantrekkelijker voor (master)studenten en denken andere vooraanstaande wetenschappers ook na over een overstap naar de UT, aldus de hoogleraar.

4 miljoen euro

In zijn diesrede in november hintte Blank al dat de UT geld moet uittrekken om wetenschappelijk toptalent te trekken. Inmiddels hangt hij daar een prijskaartje aan: 4 miljoen per hoogleraar. ‘Subsidies staan onder druk. Als je een topper geld geeft, hoeft hij zich een paar jaar niet te richten op het schrijven van onderzoeksvoorstellen.’ Daarnaast zijn volgens hem een uitstekende onderzoekinfrastructuur en excellente studenten nodig om talent te trekken.


Lees morgen meer over Blanks ideeën in UT Nieuws Magazine. Daarin geven ook rector Ed Brinksma en universiteitshoogleraren Bram Nauta, Albert van den Berg en Detlef Lohse hun visie op het aantrekken en vasthouden van wetenschappelijk talent.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.