Pabostudenten voor pre-master naar UT

| Kitty van Gerven

De Universiteit Twente biedt met ingang van het komende studiejaar Pabostudenten van de Christelijke Hogeschool Ede de mogelijkheid om een universitaire route te volgen bij hun opleiding tot leraar in het basisonderwijs. De UT heeft deze route samen met de CHE ontwikkeld.

De Pabostudenten die hiervoor kiezen, lopen alle stages op academische basisscholen en volgen in het laatste jaar op de CHE een universitaire pre-master aan de UT. Aansluitend kunnen ze hier ook hun masteropleiding volgen. De nadruk ligt bij deze route op innovatie en onderzoek.

Excellente havisten

Overigens is de universitaire route niet alleen voor vwo-afgestudeerden weggelegd, maar ook voor ‘excellente’ havisten. De opleiding Leraar Basisonderwijs van de CHE is daarmee de eerste lerarenopleiding die havisten de kans biedt om een universitaire mastergraad te behalen en bevoegd leraar basisonderwijs te zijn.

Voor havisten zal de opleiding vijf jaar duren. VWO-afgestudeerden hebben de mogelijkheid om hun universitaire mastergraad in vier jaar te behalen.

Meer praktijkervaring

Voordeel van de nieuwe opleidingsmogelijkheid is volgens directeur educatie Emile van Velsen van de CHE dat vwo’ers net zo snel een WO-master op zak hebben als studenten van de universiteit, ‘maar met het voordeel dat ze veel meer praktijkervaring hebben opgedaan.’ Ook de basisscholen profiteren daar volgens hem van, ‘want studenten die praktisch en universitair geschoold zijn, garanderen vernieuwing in de school.’

Hoewel de universitaire route niet uniek is, is deze samenwerking met de UT volgens Van Velsen wel ‘heel studeerbaar’. ‘Geen heen en weer fietsen tussen hogeschool en universiteit, maar een duidelijk lesrooster waarbij één dag colleges worden gegeven op de Universiteit Twente. De samenwerking met de UT concentreert zich wanner de pre-master wordt gevolgd.’

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.