LipoCoat werkt aan irritatieloze lens

| Kitty van Gerven

LipoCoat kan zich de komende tijd volop gaan bezighouden met de ontwikkeling van een contactlens, die irritatie bij gebruikers voorkomt. De UT-spin-off in oprichting heeft hiervoor een subsidie van 93.000 euro ontvangen vanuit NanoNextNL.

Het bedrijfje ontwikkelde een gepatenteerde coating van slechts 5 nanometer (5 miljoenste millimeter) dik, waarmee medische hulpmiddelen, zoals contactlenzen, maar ook katheters, tegen vervuiling kunnen worden beschermd. Voor de coating keek LipoCoat-oprichter Jasper van Weerd, die vorig jaar aan de UT promoveerde, vooral naar de natuur. Hij liet zich inspireren door de buitenkant van menselijke en dierlijke cellen. Inmiddels is er een prototype van een gecoate lens ontwikkeld.

Prototype

Laboratoriumonderzoek heeft aangetoond dat de coating goed werkt. Met het geldbedrag van NanoNextNL kan LipoCoat een onderzoeker aanstellen bij MESA+, die het prototype van de lens gaat doorontwikkelen. Tevens wordt er een dragersonderzoek voorbereid.

De lens kan een uitkomst zijn voor mensen, die oogirritatie ondervinden als gevolg van vervuiling van de lenzen. En dat zijn er nogal wat. Alleen al in Nederland dragen meer dan twee miljoen mensen contactlenzen. Meer dan de helft van hen ervaart daarbij ongemakken, die veelal ontstaan doordat de lenzen vervuild raken met eiwitten en bacteriën. Vaak is dit ook de oorzaak van ooginfecties. Irritatie van de ogen is de reden waarom maar liefst twintig procent van de gebruikers besluit niet langer contactlenzen te dragen.

Printer en cartridges

De coating zal in eerste instantie worden ingezet om contactlenzen te verbeteren. Hiervoor ontwikkelt het bedrijf een ‘printer’ met daarin ‘cartridges’ met de benodigde materialen. Lenzenfabrikanten kunnen deze printer dan in hun productielijn opnemen. Inmiddels hebben diverse producenten al interesse getoond.

Jasper van Weerd sluit overigens niet uit dat er daarna andere medische hulpmiddelen zullen worden gemaakt. ‘Hierbij denk ik in eerste instantie aan katheters, maar op termijn is onze coating ook geschikt om bijvoorbeeld implantaten veiliger te maken.’

LipoCoat, dat bij de ontwikkeling van de technologie nauw samenwerkt met de UT-onderzoeksinstituten MESA+ en MIRA, kreeg onlangs al een subsidie van 40.000 euro van het Dutch Student Investment Fund.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.