Double degree met luchtvaartinstituut Brazilië

| Paul de Kuyper

De UT begint een double degree werktuigbouwkunde (WB) met het Braziliaanse Instituto Tecnológico de Aeronáutica (ITA). Voor WB-studenten zijn er bovendien afstudeerplaatsen bij vliegtuigfabrikant Embraer.

Decaan Geert Dewulf van de faculteit Construerende Technische Wetenschappen (CTW) ondertekende dinsdagochtend in São José dos Campos een samenwerkingsovereenkomst met ITA. De twee instellingen zullen studenten werktuigbouwkunde gaan uitwisselen die zich specialiseren in luchtvaarttechniek. Studenten die de double degree master volgen, krijgen van beide universiteiten een diploma.

Gelijkwaardige instroom

Hoeveel UT-studenten er jaarlijks naar Brazilië gaan en hoeveel ITA-studenten naar Twente komen is niet vastgelegd. Wel dat er sprake zal zijn van en een gelijkwaardige instroom aan beide kanten, laat coördinator internationalisering Jelle Ferwerda vanuit Brazilië weten. ‘Het hangt af van de beschikbaarheid van beurzen van UT en ITA, of van het bedrijfsleven. Maar op dit moment draait de economie van Brazilië niet zo goed.’

Het Instituto Tecnológico Aeronautica is een gerenommeerd instituut in Latijns-Amerika. Ferwerda: ‘Het is opgezet door het Massachusetts Institute of Technology (MIT). De eerste ITA-docenten kwamen van MIT en nog steeds zijn die banden erg sterk.’

Embraer

De samenwerking biedt WB-studenten ook kansen om af te studeren bij vliegtuigbouwer Embraer. Embraer is een van de grootste afnemers van ITA-afgestudeerden en zit net als het instituut in São José dos Campos. Ook heeft het bedrijf een vestiging in Amsterdam.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.