Nationale Studenten Enquête van start

Hoe tevreden ben jij over je opleiding, docenten en roosters? Ruim 700 duizend studenten krijgen deze week een uitnodiging om de Nationale Studenten Enquête (NSE) in te vullen.

Vragen in het grootschalig landelijk onderzoek variëren van de deskundigheid van docenten tot bijvoorbeeld de beschikbaarheid van studieplekken. Beoordelen kan van ‘zeer ontevreden’ tot ‘zeer tevreden’.

Studiekeuze

De resultaten van de NSE kunnen scholieren helpen om te beslissen aan welke onderwijsinstelling ze welke opleiding willen volgen. Uitkomsten worden verwerkt door onder andere Studiekeuze123.nl, de Keuzegids en weekblad Elsevier. Ook zijn opleidingen verplicht om de (on)tevredenheid van studenten te vermelden in een ‘studiebijsluiter’.

Het mes kan aan twee kanten snijden. Opleidingen kunnen namelijk de uitkomsten gebruiken om bijvoorbeeld de kwaliteit van het aangeboden onderwijs of de voorzieningen te verbeteren.

Interpretatie

De uitkomsten spreken niet helemaal voor zich. Als een student zegt ‘tevreden’ te zijn over zijn docenten in plaats van ‘zeer tevreden’, geeft dat nog veel ruimte voor interpretatie. Respondenten blijven anoniem, zodat opleidingen de antwoorden niet kunnen herleiden tot individuele studenten.

Wie uitgenodigd is, heeft tot en met 6 maart de tijd om de enquête in te vullen. Voor vragen kun je hier terecht.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.