Zonnepanelen voor vluchtelingentent

| Sieme de Wolf

‘Toegevoegde waarde,’ zocht UT-student Elena Findeisen (industrieel ontwerpen) voor haar afstudeeropdracht. De door haar ontworpen zonnepaneelstructuur op een opblaasbare tent, moet een uitkomst zijn voor vluchtelingen in noodsituaties.

‘Op het moment dat de panelen werken zijn ze voor 20 jaar beschikbaar, zonder onderhoudskosten,’ vertelt Findeisen. Op het grasveldje voor de Horsttoren presenteerde ze vrijdagmiddag haar afstudeeropdracht. 'Ik heb de onderliggende constructie, die onzichtbaar onder de panelen verwerkt is, ontwikkeld. Door die versteviging is integratie op de vluchtelingstenten mogelijk geworden.'

Praktische toepassing

Het is gunstig weer voor een outdoor-demonstratie: droog met een zonnetje. Een man of twintig, waaronder geïnteresseerden uit het bedrijfsleven, keken naar Findeisens demonstratie.

Ze legt uit: ‘De zonnepanelen op het tentdak voorzien de inverter-unit van genoeg stroom voor onder andere een stopcontact, drie USB-ingangen en een sigarettenaansteker. Verder is de tent voorzien van LED-verlichting en moeten de panelen in de toekomst ook medische apparatuur van stroom kunnen voorzien.’

Vluchtelingenkamp

Findeisen wil graag dat haar werk ‘een toegevoegde waarde’ heeft. Haar masteropdracht voor de opleiding industrial design engineering voert ze uit bij het bedrijf HyET Solar. De panelen zijn breed inzetbaar, maar Findeisens persoonlijke voorkeur ging er tot dusver naar uit om de panelen aan de tent te koppelen, om zo het probleem van stroomvoorziening voor vluchtelingenkampen het hoofd te bieden.

‘Ik ben ervan overtuigd dat nieuwe technologieën en de toepassing daarvan een grote bijdrage kunnen leveren aan onze kwaliteit van leven, dat geldt ook bij de vluchtelingencrisis’, vertelt Findeisen.

Productie

In totaal passen er acht panelen op de tent, die genoeg energie leveren voor de acht tot zestien personen die in de tent passen. ‘Het is vooral bedoeld om communicatiemiddelen van stroom te voorzien’, aldus Findeisen.

Haar opdrachtgevers zijn in gesprek met bedrijven over grootschalige productie van de tent en de panelen, die ook wel SSI, of Self Supporting Inflatable heet. Findeisen: ‘Het zou geweldig zijn om met zijn allen de tenten in productie te nemen en zo iets te betekenen voor vluchtelingen.’

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.