Allard Mosk naar Universiteit Utrecht

| Maaike Platvoet

Hoogleraar Allard Mosk van de vakgroep Complex Photonic Systems vertrekt met ingang van deze maand naar de Universiteit Utrecht. Hij gaat daar de nieuwe groep Light in Complex Systems opzetten.

Mosk haalde vorig jaar nog een Vici-beurs binnen van anderhalf miljoen euro. Ook werd hij toen benoemd tot fellow van The Optical Society (OSA), de grootste wereldwijde organisatie van optici en optische wetenschappers.

Tenure tracker

‘Ik krijg in Utrecht de kans om een eigen groep op te bouwen, met daarbij een heel goede tenure tracker’, verklaart Mosk zijn transfer naar Utrecht. ‘Daarbij was ik na 13 jaar UT toe aan verandering. Zelf kom ik uit het westen van het land en had wel behoefte om met mijn gezin terug te keren.’ De tenure tracker in de nieuwe groep is ook bekend aan de UT: Sanli Faez was een van de internationale topstudenten in het UT nanomaterials masterprogramma en is later op AMOLF gepromoveerd bij Ad Lagendijk.

De hoogleraar zegt dat zijn vertrek niets te maken heeft met het ontbreken van perspectief in Twente. ‘Ik ben ooit door de hoogleraren Ad Lagendijk en Willem Vos binnengehaald en heb vervolgens allerlei kansen gekregen om mij te ontwikkelen. En dat is gelukt. Maar nu is het tijd om verder te kijken. Verandering is wel eens gezond.’

Wereldtop

Mosk neemt twee aio’s mee naar Utrecht, maar die zullen uiteindelijk wel promoveren aan de UT. Ook is hij van plan om te blijven samenwerken met Twente. ‘De UT vakgroep Complex Photonic Systems behoort tot de wereldtop. In Utrecht zal ik hard moeten werken om op datzelfde niveau te komen.’ Van concurrentie is volgens hem geen sprake. ‘Het gaat meer om uitbreiding van onderzoek.’

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.