Studenten kijken mee bij openhartoperatie

| Kitty van Gerven

Zo'n 80 studenten technische geneeskunde hebben gisteren en vandaag voor het eerst een live openhartoperatie meegemaakt. De operatie werd beide keren door hartchirurg en UT-prof Jan Grandjean uitgevoerd in het Thorax Centrum Twente.

Via een cameraverbinding kon op beide dagen een groep van circa veertig masterstudenten vanuit een multifunctionele ruimte in het MST de verrichtingen van Grandjean in de operatiekamer volgen. De hartchirurg, die verbonden is aan het MIRA-Instituut en geldt als een autoriteit op het gebied van ‘kloppende-hartchirurgie’, liet de masterstudenten zien hoe er omleidingen worden geplaatst.

Tijdens de operatie was er contact mogelijk tussen de studenten en het operatieteam. Tevens werd de casus met de studenten besproken.

Surgical Skills

Volgens Frank Halfwerk, die eveneens is verbonden aan technische geneeskunde, het MIRA-instituut en het Thorax Centrum Twente, past de live openhartoperatie in het dit jaar volledige gereviseerde vak Surgical Skills van de masteropleiding Technische Geneeskunde. ‘Met dit soort state-of-the-art interventies worden de vierdejaarsstudenten voorbereid op hun klinische stages’, aldus Halfwerk.

Hoewel het volgens hem voor veel studenten de eerste keer was dat zij een operatie bijwoonden, waren de reacties ‘erg goed. Er werden veel vragen gesteld en er werd enthousiast gereageerd’, aldus Halfwerk.

Het was de eerste keer dat er op deze wijze werd samengewerkt tussen de UT en Medisch Spectrum Twente. Verwacht wordt dat er ook volgend jaar masterstudenten technische geneeskunde live operaties zullen bijwonen. Deze zullen dan echter plaatshebben in het nieuwe MST-ziekenhuis.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.