Vervolgonderzoek naar trillende sokken

| Marieke Enter

Na veelbelovende, kleinschalige tests onderzoeken het Medisch Spectrum Twente en het RadboudUMC of trillende sokken Parkinsonpatiënten helpen om beter te lopen. Uitvoerend onderzoeker is UT-alumnus Emilie Klaver, die vorig jaar afstudeerde als technisch geneeskundige. Ze zoekt nog zo’n twintig proefpersonen.

Een prototype van de trillende sokken

Het idee achter de trillende sokken komt van een andere UT-alumnus, Carola Koopman. Veel Parkinsonpatiënten krijgen moeite met lopen naarmate de ziekte vordert. Een bekende klacht is ‘bevriezen’, waarbij de patiënt de loopbeweging ineens niet meer kan voortzetten. Soms helpt cueing, het afstemmen van de passen op een extern signaal zoals het getik van een metronoom of het licht van een laserlampje. Maar ga maar eens over straat met een metronoom of laserlampje – voor je het weet word je de bus uit gezet. Een onzichtbare cue, zoals een trilling via je sok, zou een betere oplossing zijn. De eerste tests lieten goede resultaten zien.

Sensors en video’s

Van de acht proefpersonen uit de eerste tests breidt het vervolgonderzoek zich nu uit naar veertig mensen. De eerste twintig hebben zich inmiddels aangemeld; voor de resterende twintig is een oproep geplaatst. ‘We zijn specifiek op zoek naar Parkinsonpatiënten die meerdere keren per dag last hebben van freezing’, vertelt Klaver. Eind dit jaar hoopt ze de looppatronen van alle proefpersonen te hebben doorgemeten, met en zonder trillende sokken.

Verschil maken

Na dit vervolgonderzoek, in eerste instantie in de testomgeving maar later ook bij de proefpersonen thuis, valt meer te zeggen over de effectiviteit van de sokken. Klaver is hoopvol: ‘Bepaalde patiënten lijken er veel baat bij te hebben. Het doel is om een product te ontwikkelen wat dagelijks gebruikt kan worden; het kan voor mensen met de ziekte van Parkinson het verschil maken tussen wel of niet bang zijn om midden op straat te ‘bevriezen’. De sokken moeten nog verder ontwikkeld worden, maar ik zie zeker een toekomst voor dit product.’

200.000 euro van michael j. fox foundation

Het vervolgonderzoek naar de trillende sokken ontvangt 200.00 euro van de Michael J. Fox Foundation. Deze organisatie is opgericht door de Amerikaanse acteur Michael J. Fox, bekend van o.a. de filmtrilogie Back to the Future, bij wie al op 29-jarige leeftijd Parkinson werd geconstateerd. Pas jaren later kwam hij ‘uit de kast’ met die diagnose. In 2000 richtte hij de Michael J. Fox Foundation op, die onder het motto ‘Here. Until Parkinson’s isn’t’ al meer dan 900 miljoen dollar investeerde in onderzoeksprojecten.

 

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.