TUSingers 'gaan heen' na 25 jaar

| Kitty van Gerven

‘Ga heen! Ga heen! Ga heen! Veelzeggender had de slotzin uit het lied De Blauwbilgorgel niet kunnen zijn. Met deze woorden zetten de Twente University Singers vanmiddag niet alleen een punt achter het concert ter gelegenheid van hun 25-jarig jubileum, maar ook achter hun hele bestaan.

Photo by: Jellien Tigelaar

Officieel valt per 1 januari het doek voor het personeelskoor van de UT, dat een kwart eeuw geleden onder de naam Kringzingers begon. Als gevolg van een teruglopend ledenaantal en oplopende kosten voor het gebruik van de UT-faciliteiten zag het koor zich enkele maanden geleden genoodzaakt zichzelf op te heffen.

Te weinig leden

‘Jammer’, reageerde voorzitter Jan Frankema vanmiddag na afloop van het concert in een vrijwel volle Audiozaal van de Vrijhof. ‘Maar helaas onvermijdelijk. Met ingang van het nieuwe jaar houden we te weinig leden over om nog door te gaan.’

In de afgelopen weken zijn volgens de voorzitter de mogelijkheden onderzocht om als koor buiten de UT verder te gaan. ‘Maar ook dan blijken de kosten te hoog op te lopen.’ Volgens Frankema zal een aantal koorleden nu overstappen naar het Twents Studentenkoor van de UT.

Rijk der Fabelen

Dat het concert vanmiddag de zwanenzang betekende voor de Twente University Singers bleek overigens niet uit het optreden. Met veel verve brachten zij onder leiding van Mathijs Kraan het programma ‘Naar het Rijk der Fabelen’ voor het voetlicht. Een van de belangrijkste onderdelen daaruit was ‘Van der Mollen Feeste’, een werk van de 15e eeuwse dichter Antonis de Roovere en de 20e eeuwse componist Herman Strategier, dat ook in de beginjaren van de Kringzingers al eens werd opgevoerd.

Daarnaast omvatte het programma vooral liederen met een hoog nonsensgehalte, zoals ‘De wet van de natuur’ van Bente Koekoek en ‘Barlemanje’ van Marten Toonder. De solopartijen kwamen voor rekening van Ilse van Griensven (sopraan), terwijl de 22 koorleden werden begeleid door Charlotte Oord op fluit, Gerard van Kempen op piano en Jaap Vonk op orgel.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.