ERC Starting Grant van 1,5 miljoen voor twee UT'ers

UT-wetenschappers Ivo Vellekoop en Alvaro Marin krijgen allebei een ERC Starting Grant van 1,5 miljoen euro. Met deze beurzen kunnen ze een eigen onderzoeksteam opbouwen.

Photo by: StockXchnge | Krzysztof Szkurlatowski

Ivo Vellekoop uit de vakgroep Biomedical Photonic Imaging krijgt de Europese onderzoeksubsidie voor het project Deep Vision. Microscopen zijn de afgelopen eeuw flink verbeterd, maar als je in biologisch weefsel kijkt, kom je niet dieper dan een fractie van een millimeter doordat het licht verstrooit. Vellekoop wil die beperking omzeilen met een nieuwe benadering van microscopie, waarbij hij juist gebruikmaakt van verstrooid licht.

Alvaro Marin werkte tot vier jaar geleden als postdoc in de vakgroep Physics of Fluids, maar verhuisde daarna naar de Bundeswehr Universität in München. Met zijn ERC Starting Grant keert hij binnenkort terug naar de Twentse vakgroep om onderzoek te doen naar het bouwen van nanodeeltjes voor ultragevoelige detectietechnieken.

Veel Starting Grants voor Nederland

De Starting Grants die de European Research Council (ERC) jaarlijks verdeelt, zijn bedoeld voor jonge wetenschappers met twee tot zeven jaar onderzoekservaring na hun promotie. Ze kunnen met het geld een eigen onderzoeksteam opzetten.

Er werden dit jaar 2.920 onderzoeksvoorstellen ingediend waarvan er 291 (tien procent) gehonoreerd werden. Totale waarde: 429 miljoen euro.

Nederland sleepte dit jaar 32 Europese Starting Grants in de wacht. Alleen het Verenigd Koninkrijk (48) en Duitsland (47) haalden er meer binnen. In Nederland kreeg Delft de meeste beurzen (7).

Nederland scoort vooral goed met bèta en techniek en wat minder met sociale wetenschappen en humaniora. Van alle Starting Grants gingen er 126 naar natuurwetenschappen en techniek, 95 naar levenswetenschappen en 70 naar sociale wetenschappen en humaniora.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.