Zeven ton voor flexibele naalden

| Paul de Kuyper

UT-onderzoeker Sarthak Misra krijgt 7 ton subsidie voor een onderzoek naar flexibele naalden voor robotgestuurde neurochirurgie. Met zo’n naald kan een arts een biopsie van een hersentumor nemen.

Met de Europese subsidie van 713 duizend euro gaat onderzoeker Sarthak Misra de komende vier jaar onderzoek doen naar flexibele naalden die hij voorziet van sensoren. Misra is verbonden aan UT-instituut MIRA voor biomedische technologie en technische geneeskunde.

Dankzij de sensoren op de flexibele naald kan een arts tijdens een ingreep, bijvoorbeeld een biopsie van een hersentumor, zien waar de naald zich in het weefsel bevindt. Op een computer kan de chirurg de route in het lichaam tot op de micrometer nauwkeurig volgen. De dunne naald die Misra ontwikkelt is heel dun en flexibel, waardoor gevoelig weefsel kan worden vermeden.

Het geld voor het onderzoek van Misra is afkomstig uit het project EDEN2020, een onderdeel van het Europese wetenschapsprogramma Horizon2020. Misra werkt samen met onder andere universiteiten uit Italië en Duitsland. Voor het hele project bedraagt de subsidie 8,4 miljoen euro.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.